Mike Bloomfield
1943. – 1981.

Veljača – 1981.

Mike Bloomfield je bio prvi heroj gitare, koji je ranih šezdesetih obilježio epohu svojim sviranjem, ali i pristupom muzici. Doduše, do posljednjeg je dana negirao svoj status zvijezde, i skromno izjavljivao da je on samo blues gitarista.
Pa i bio je „samo blues gitarista“, ali koji!

Bilo je to vrijeme kad se rock počeo formirati van blues forme, ali još uvijek čvrsto vezan za svoj izvor. Mike je od prvih dana svirke na pozornici imao „peh“ da je studio pokazao jedno, a živa svirka sasvim drugo. Tek je Paul Rothchild (producent the Doorsa), djelomično uspio na vinil prenijeti duh scenskog nastupa, da bi Al Cooper uspio postići „atmosferu“ najbližu onoj na koncertima.

Dakako, radi se o najpoznatijem albumu tog doba i najuspješnijem albumu Mike Bloomfielda, „Super Session“, koji ga je doveo na Billboardovu top listu, te o nasljedniku, koji je ponovio uspjeh. Interesantno je da je Al osjetio kako Mike funkcionira i ostavio ga u studio da svira, bez neke direktive ni presinga snimanja. U stilu, „sjedi i sviraj pa ako bude što od toga“. Mike je uspio „odsjediti“ cijeli jedan dan prije nego je napustio set, da bi umjesto njega uskočio Stephen Stills i završio album, koji je sva tri protagonista lansirao u nebesa.
Nasljednik „The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper“, je snimljen u živo, kad su Al i Mike održali tri koncerta u Fillmore Westu.

Bio je to vrhunac karijere ovog genijalca na gitari. No, Mike Bloomfield nije došao na pozornicu s Al Cooperom preko noći. Počeo je kao drugi gitarista The Paul Butterfield Blues Banda (prvi je bio legendarni Elvin Bishop!), da bi nezadovoljan smjerom osnovao svoju grupu Electric Flag. Iako sa samo jednim albumom u opusu, bend je ostavio neizbrisiv trag na muzičkom nebu. Mike napušta vlastiti bend koji je ogrezao u drogi, svađama, neslaganju i čemu sve ne. Dakako, njegov je odlazak bio kraj benda.

Mike Bloomfield je surađivao s nebrojeno muzičara, u biti s cijelom kremom ondašnjeg blues, rock, folk pokreta. Možda najpoznatija suradnja je bila s Bob Dylanom, s kojim je snimio singlicu “Like a Rolling Stone” (da, Mike Bloomfield svira gitaru u toj kompoziciji!). S Dylanom snima i album „Highway 61 Revisited“, te s njime nastupa na Newport Folk Festivalu kao prateći gitarista.

S Al Cooperom sudjeluje u kreaciji veličanstvenog instrumentalnog albuma „Grape Jam“, grupe Moby Grape, albuma koji de facto otvora eru jama kao priznate forme u rock muzici.
Ovo su samo neke od kolaboracija, jer nabrajati gdje je sve sudjelovao i s kime je sve svirao bi iziskivalo daleko više od ove povijesne crtice.

15. Veljače pronalaze ga mrtvog naslonjenog na stražnji kotač kola u garaži. Obdukcija nije utvrdila točan uzrok smrti, jer u krvi nije bilo tragova droge, a iako je pokraj tijela pronađena prazna bočica sredstva za umirenje, ni tragovi tog lijeka nisu pronađeni u dozi koja bi mogla uzrokovati smrt. Oproštajnog pisma nije bilo, te je zaključeno da je preminuo nesretnim slučajem.

Mike Bloomfield je ostao u kolektivnoj memoriji sljedbenika i ljubitelja muzike tog doba, ali i danas se njegovo ime često pojavljuje u specijaliziranim publikacijama, a njegove LP ploče još uvijek krase police u prodavaonicama.

Većeg priznanja ovaj skromni veliki gitarista nije mogao poželjeti.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci