Lou Reed – “Rock ‘n’ Roll Animal”

Veljača – 1974.

Nakon tri solo albuma Lou Reed lansira prvi živi, „Rock ‘n’ Roll Animal“

S obiljem materijala u torbi, Lou se odlučuje na neobičan korak. Na albumu su osvanule većinom kompozicije koje su nastale u okviru bivše matične grupe Velvet Underground (pet od ukupno šest!).

I kad se na to doda i činjenica da je za koncerte na kojima je album snimljen, Lou angažirao vrhunsku opremu i impresivnu ekipu ili kako je jedan kritičar tog doba napisao, „best arrangements, sound and musicians that money could buy“ (izvor Wikipedia), onda status ovog albuma poprima realne gabarite.

Razlog neobičnom koraku u odabiru kompozicija vjerojatno leži u činjenici da se Lou Reed i pored uspješnih studijskih izdanja nije mogao nikako “skockati“ i isporučiti koncerte koji bi odgovarali njegovom statusu.


Lou Reed – “Heroin”

A koliko je uspješan bio koncert govori i činjenica da je na istom koncertu snimljen i materijal za nasljednika, „Lou Reed Live“.

Po prvi put je kritika dočekala Louov živi nastup s pozitivnim osvrtima, što je u biti bio prijelomni trenutak i za daljnji opus ovog umjetnika, čiji je status vrludao krivuljom sa svim mogućim peakovima, kako pozitivnim, tako i onim suprotnog smjera.

Koliko god apsurdno zvučalo, iako je na albumu većinom repertoar nastao s grupom Velvet Underground, Lou Reed se ovim albumom definitivno oprostio s legislativom matične grupe, ostavivši iza sebe legendu da živi svojim životom, a on je krenuo prema svojoj budućnosti.
O njoj vjerujem ne treba trošiti riječi, jer je postala dio opće kulture.


Lou Reed – “Rock ‘n’ Roll Animal” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci