Glenn Miller – „Chattanooga Choo Choo“ / prvo zlatno izdanje

Veljača – 1942.

Dok je diljem  svijeta bjesnio najkrvaviji rat u povijesti čovječanstva, Amerika je živjela dvostrukim životom, onim ratnim i dakako, onim mirnodopskim.
Ovaj potonji je u stranu potiskivao sve ono ružno u vezi sa stvarnošću van granica Amerike, kako bi bar stvorio privid stanja prihvatljiv prosječnom Amerikancu.

U tom kontekstu i ne ćudi da je industrija zabave doslovno eksplodirala, kako bi fokus javnosti što više odvratio od surove stvarnosti.

Stoga nije ni čudo da se u ta vremena nosači zvuka prodaju u do tada neviđenim količinama, koje su se počele približavati šesterocifrenim brojkama.

Kako bi ovjekovječila prodaju singlice „Chattanooga Choo Choo“, Glenn Millera i njegovog orkestra, a koja se prodala u tiraži od 1.2 milijuna primjeraka, RCA Viktor javnosti prezentira prvu zlatnu ploču.
To i nije bila klasična zlatna ploča, već su jednostavno uzeli master kopiju i poprskali je zlatnim lakom, i kao takvu uručili slavljeniku i njegovom orkestru.

Dakako, ploča nije bila certificirana od strane Recording Industry Association of America (RIAA), jer u to vrijeme nije ni postojala, osnovana je 1952. godine.

Po osnutku, RIAA posuđuje ideju o RCA Viktor, te uvodi najprije zlatnu certifikaciju za prodane albume i singlice, da bi sedamdesetih, po eksploziji muzike, uvela i platinastu tiražu.

Kako bi pravda bila zadovoljena i dalo se priznanje ranim zvijezdama modernog muzičkog doba, RIAA daje zlatno priznanje ovoj singlici 1996. godine, kad ujedno biva i uvedeno u  the Grammy Hall of Fame.

I za povijest, 1958. godine, “Catch a Falling Star”, u izvedbi Perry Comoa, postaje prvo certificirano zlatno izdanje od strane RIAA, dok je prvi album koji se okitio tim vijencem bio album, sound track iz filma „Oklahoma“.


Glenn Miller – „Chattanooga Choo Choo“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci