Deep Purple – “Burn”

Veljača – 1974.

Deep Purple snima osmi album “Burn”

Albumu je prethodilo burno razdoblje u životu grupe. Pomalo bizarno, grupu napuštaju Ian Gillan i Roger Glower i to nakon mega uspješnog albuma “Who Do We Think We Are” i trijumfalne turneje nakon njegova izlaska.

Razmirice unutar grupe su dosegle vrhunac, te očito nije bilo drugog izlaza doli odlaska. Toj odluci su kumovali i manageri članova grupe (pored managera same grupe, svaki je član je imao svoga) koji su te razmirice potpirivali, vjerojatno nadajući se unosnijem poslu nakon napuštanja grupe.

Bilo kako bilo, Deep Purple se našao na vjetrometini, sjedeći na samom vrhu hranidbenog rock lanca. Potraga je bila plodonosna, no ‘ajmo biti iskreni i reći, sreća je poslužila Blackmorea, Lorda i Paicea. Naime istovremeno s Deep Purple, na sceni u UK je bio sastav iz druge lige, Trapeze, u kojem je član bio Glen Hughes, dok je David Coverdale pronađen u lokalnoj grupi The Government.

Odluka i nije bila toliko teška, jer David Coverdale je po svemu odgovarao za ulogu frontama. S druge strane, Glen Hughes, bio dobro rješenje za basistu, pogotovo jer je mogao izvanredno pratiti Davida u ulozi pratećeg vokala.


Deep Purple – “Burn”

No, dovođenje Glen Hughesa u grupu je posijalo jedno drugo sjeme razdora, koje će proklijati uskoro i odvesti Blackmorea van grupe. Razlog, Glenovo sviranje basa i njegov pristup svirci općenito. Prema Blackmoreovim riječima, Glen je bio “too funky” a to mu je išlo na živce, toliko da je u nekoliko navrata prekinuo i koncerte. O probama i razmiricama na njima da i ne govorim. (Glenov utjecaj će doći do izražaja na sljedećem albumu grupe “Stormbringer” i to će biti jedan od razloga za Blackmorea, napušta grupu i odlazi svojim putem),

No, na albumu “Burn” se malo od toga osjećalo i bilo je jasno da je Depp Purple s MKIII inkarnacijom ponovo dotakao nebeske visine. Album je izvanredno primljen sa svih strana, koncerti grupe su bili rasprodani, Deep Purple su bili jedan od headlinera povijesnog “California Jam“-a, gdje su nastupili pred 600 000 ljudi.
Ukratko, planeti su se poklopili i zvijezde se nasmijale.


Deep Purple – “Mistreat

Album “Burn” je snimljen u Švicarskoj u mobilnom studiju Rolling Stonesa i donosi izričaj grupe više orijentiran prema boogijeu, a zaslugom Glen Hughesa, zvuk postaje više funky s primjesama soula. Interesantna je uloga Glen Hughesa. Na prvim izdanjima albuma se njegovo ime ne pojavljuje kao autora ili ko autora, poglavito radi legalnih razloga (imao je još uvijek važeći ugovor s bivšom kućom). Napokon tek u re-izdanju albuma, povodom 30 godina od izlaska, daju mu se zasluženi krediti.

Album nosi dva velika standarda grupe, koji su tijekom vremena postali evergrini, naslovnu “Burn” i nezaboravnu „Mistreated”.

Po izlasku album se penje na top liste diljem svijeta, zauzimajući prva mjesta (Njemačka, Austrija, Norveška), i nešto niža na svim ostalima (#3. mjesto u UK, #9. mjesto Billboarda u Americi, ...)

“Burn” se danas smatra najboljim ostvarenjem Deep Purple MK III inkarnacije!


Deep Purple – “Burn” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci