Traffic – “Shoot Out at the Fantasy Factory”

Veljača – 1973.

Britanska grupa Traffic snima  šesti album, “Shoot Out at the Fantasy Factory”.

Album donosi grupu u svom standardom (dobrom) izdanju, iako biva primljen lošije od svog prethodnika, “The Low Spark of High Heeled Boys”, izdanim godinu ranije. No, i pored toga, album zauzima svoje pozicije, i ponovo, danas nezamislive, ali … .

U Americi se penje na šesto mjesto Billboard Top liste albuma, preskakujući za jedno mjesto svog hvaljenog prethodnika. Time stječe zlatnu tiražu. U Engleskoj prolazi lošije, što i nije čudno, jer u ovom dobu biva izdano na desetke albuma velikih grupa koji su redom harale top liste.

Iako mlako primljen, album zauzima važno mjesto u opusu grupe, jer nosi kompozicije “Evening Blue” i “(Sometimes I Feel So) Uninspired”, koje postaju standardi Steve Winwooda, a i doživljavaju mnogobrojne obrade. Sve u svemu, album je pridonio grupi omogućivši joj duži vijek od već zacrtanog.


Traffic – “(Sometimes I Feel So) Uninspired”

Jer prisjetimo se, Traffic se polako, ali sigurno uobličavao u solo projekt Steve Winwooda i bilo je samo pitanje vremena kad će Steve krenuti na jednu stranu, a ostatak grupe na drugu. Pa i posljednji album grupe, “John Barleycorn Must Die”, je prvobitno bio zamišljen kao solo album Steve Winwooda, ali je kasnije u toku snimanja kreditiran grupi Traffic.

Traffic je bio jedna od najvećih i najfinijih bendova engleskog pop booma sedamdesetih. Nastao kao projekt četvorice prijatelja, Steve Winwooda, Chris Wooda, Dave Masona i Jim Capaldia, Traffic se profilirao u visoko kvalitetan bend koji je koketirao s mnogobrojnim formama. Bio je jedan od rijetkih sastava koji je miješao i blues i jazz izričaj istovremeno. Dakako, sve pod utjecajem trojice originalnih članova koji su došli iz različitih muzičkih miljea. Dok su Jim i Chirs bili više jazz orijentirani, Steve je došao iz bluesom obojenih grupa, Spencer Davis Group i kasnije Blind Faith.

Doduše auru zvijezde je nosio Winwood, koji je kao golobradi mladić stekao status “wunderkinda“, skladajući najveće hitove matične grupe Spencer Davis Group, koji su postali evergrini rocka.


Traffic – “Shoot Out at the Fantasy Factory” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci