Abstract Concrete
Zagreb, Močvara
09. Veljače – 2024.

Svi oni koji su početkom 80-tih prošlog stoljeća tko zna kojim kanalima nabavili i slušali This Heat, njihova dva albuma, presnimivši ih na kasete, ushićeni su dočekali vijest da Charles Hayward, utemeljitelj, pjevač i bubnjar, dolazi ponovno u Zagreb, ovog puta sa svojim kolektivnim sljedbenicima.

To je družba relativno mladih glazbenika, multi-instrumentalista sa suvremene londonske eksperimentalne glazbene scene, gdje svi članovi jednakopravno doprinose u oblikovanju i izgradnji zvuka ovih kreativaca.

Sublimirani pop koji utkan u avangardu, eksperiment, koji u neka doba prelazi u drone obrazac.

Krajem prošle godine objavljuju svoj prvijenac, a službena rock kritika dočekuje ga hvalospjevima. Neki časopisi tipa Wire, Mojo i Uncut natječu se tko će napisati veći panegirik.

Glazbeno Abstract Concrete jest na tragu This Heata, post punk skupine koja je u svom vremenu bila podcijenjena, iako su oba albuma čista remek djela koja su utjecala i na velikane poput Radiohead, Stereolab, SonicYouth… .

No, da se vratim svirci.
Koncert je započeo točno u minutu pred stotinjak gledatelja i to s isposničkim kricima Charlesa Haywarda kojeg je na violi pratila Aghethe Max, dok je ovaj mitraljirao po bubnjevima.

Kolega do mene, također fan, odlično ih je komparirao s prvom fazom Tuxedomoona, i nije pogriješio. Iako ima tu i natruha free jazza, noirea, disperzivnih tonova od A Certain Ratio, the Pop Group i sličnih velikana.

Idealna glazbena budućnost gdje nema vlasti nego gdje vlada totalna sloboda kolektivne improvizacije. Iako je već dobrano ušao u sedamdesete godine Hayward radi ona čudna “sranja” da bi natjerao ljude da koriste svoje uši. Ta Residents glazbena filozofija, “Zaplesimo mozgom, predugo smo to tijelom radili”.
Hayward simpatični gospodin bio je u skupini Camberwell Now i u pogo jazz noire band Blust.

Gledateljstvo je aklamativno dugim aplauzom ispratilo ovaj bend avangardista.

Ushićeni odličnim prijemom druženje se nastavilo s članovima benda, uz gemište i pivo, na prodajnom pultu ove izvanredne skupine.

Odličan koncert!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci