The Firm – „The Firm“

Veljača – 1985.

The Firm izdaje prvi studijski album. Očekivanja su bila velika, iščekivanje medijski tempirano, a rezultat?
O njemu bi se moglo danima. S ove vremenske distance, album drži vodu i odolijeva zubu vremena.

No, ‘ajmo sa ovom kratkom pričom ispočetka.
Po objavljivanju prvih naznaka o osnutku, The Firm biva automatski proglašena za super grupu, a očekivanja su odlazila nebu pod oblake, usprkos izjavama aktera o privremenosti trajanja grupe i tvrdnjama da grupa neće biti nastavak, ni Led Zeppelina, a ni Bad Company.

Zaludu je bilo sve to, po izlasku prvog  albuma, kritika, a i publika se ujedinila, ne prihvaćajući ništa van onoga što su svi očekivali.

Ipak su bili super grupa, sastavljena od Paul Rodgersa, frontmana grupa Bad Company i Free,  ex-Led Zeppelin gitariste Jimmy Pagea, ex-Uriah Heep i  Manfred Mann’s Earth Bandovog bubnjara,  Chris Sladea i basiste Tony Franklina. (Pretpostavljam da je daljnji opis i predstavljanje članova nepotrebno.)


The Firm – “Radioactive”

Uglavnom, kad su Page i Rodgers odlučili osnovati band, pozvali su Bill Bruforda da im se pridruži za bubnjevima. Nažalost, ovaj je bio pod ugovorom, tako da je otpao i umjesto  njega je uzet Chris Slade.

Slična situacija se dogodila i s basistom. Prvobitno je bilo zamišljeno da uzmu genijalca na fretless basu Pina Palladina, ali je ovaj već bio na turneji sa Paul Youngom, te su umjesto njega, uzeli Tony Franklina.

U samom početku, i Page i Rodgers su dali do znanja da ne žele izvoditi materijale od svojih matičnih grupa, te su se skoncentrirali na zajedničke napore u komponiranju, nadopunjujući album obradama i temama sa solo projekata.

Album ipak polučuje uspjeh, noseći u sebi nekoliko singlica (“Radioactive”, “Closer” i “Satisfaction Guaranteed”).


The Firm – “Satisfaction Guaranteed”

Penje se na top liste. Na Billboardu 200, dolazi na #17. mjesto, a na UK listi, na #15 mjesto. Singlica, “Radioactive” dolazi na Top Ten, ali samo na jedan tjedan.

Mini turneja se isto tako pokazala uspješnom, te je na krilima tog relativnog uspjeha pala odluka o još jednom albumu.

No, za razliku od prvijenca, ovaj nije polučio očekivani uspjeh, poglavito radi ponavljanja formule prethodnika. Sam album nije donio ništa novoga doli reciklažu već poznatoga i tu leži glavni krivac neuspjeha. To očito nije baš zabrinulo glavne aktere koji su ionako ustrajavali u izjavama o limitiram životu ove grupe. To se na kraju pokazalo kao točno.

Po raspuštanju grupe, Paul Rodgers je krenuo zajedno s grupom Queen. S njima uspješno odrađuje koncerte pred prepunim stadionima, izvodeći kako repertoar Queenovaca, tako isto ravnopravno, repertoar svojih grupa, Free i Bad Company.

Jimmy Page po raspadu banda nastavlja sa bezbrojnim projektima i s muzikom za filmove, koja mu je u to vrijeme postala izazov. Chris Slade se pridružio metalcima, “anonimusima” koji se odazivaju na ime, AC/DC.
Tony Franklin je zajedno s gitaristom John Sykesom oformio band Blue Murder.

I tu završava kratka priča o grupi The Firm. Uglavnom, prvijenac istog naziva, je lijepi album, vrijedan slušanja i nakon toliko godina još uvijek odiše svježinom.

Meni dovoljno!

Opširnije o ovoj grupi i ovom albumu možete naći ovdje!


The Firm – „The Firm“ / full album

 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci