Damo Suzuki
1950. – 2024.

Veljača – 2024.

Skoro sramežljivo se u medijima pojavila vijest da je preminuo Damo Suzuki. U biti, Facebook stanica pjevača je objavila vijest o njegovoj smrti, a prenijeli su je muzički magazini diljem zemaljske kugle. Pomalo nelogična konstatacija, da odlazak skoro pa anonimnog pjevača van specijaliziranih krugova, ovako odzvanja medijskim prostorom. Što samo po sebi dakako eliminira pridjev „anonimnog“ i stavlja ime u kontekst vremena i događaja u kojima je sudjelovao.

A sudjelovao je u jednoj od najvećih trilogija moderne muzike, albuma „Tago Mago“, „Ege Bamyası“ i „Future Days“, grupe Can. Ova je trilogija postavila temelje kraut rocku kao pravcu, ali je svoj utjecaj prelila daleko van okvira žanra kojeg je utemeljila i promovirala. Postala je dio obaveznog avangardnog štiva svakog tko se odluči kročiti nepreglednim poljem eksperimenta i istraživanja zvuka.

Damo Suzuki je bio sve osim klasični pjevač grupe. Svoju je izvedu zasnivao na improvizaciji lirike u toj mjeri, da je ne rijetko bilo skoro nemoguće determinirati na kojem jeziku uopće pjeva. Njegov pristup vokalnim izvedbama, ako ih tako uopće možemo nazvati, je dobio i svoj naziv, “the language of the Stone Age”, (izvor: Wikipedija), što pak na svoju stranu puno toga objašnjava.


Can – “Spoon”

Samim tim je nepotrebno objašnjavati da je Damo Suzuki svoj glas upotrebljavao prvenstveno kao instrument, a ipak u nekim slučajevima bi pribjegao klasičnom izlaganju, da bi tekstom prenio poruku.

Snimivši posljednji album trilogije „Future Days“, Damo napušta grupu Can i pridružuje se Jehovinim svjedocima, da bi se potom ponovo vratio u muzički milje, ali ne i u grupu Can. (s kojom povremeno surađuje).
Njegova suradnja s umjetnicima u miljeu dobiva novu dimenziju, jer je surađivao sa širokim spektrom umjetnika, i postala je dio avangardnog pokreta pod nazivom „Damo Suzuki’s Network”. U okviru ove mreže je snimio bezbroj albuma, pjesma, i s njome definitivno stekao glas jednog od pokretača avangarde moderne muzike.


Damo Suzuki Network (Live 2002)

Koliki je utjecaj imao Damo na moderna strujanja u muzici svjedoči i činjenica da je grupa The Fall, na albumu „This Nation’s Saving Grace“ uvrstila pjesmu „I Am Damo Suzuki”. Po izlasku albuma, autor pjesme Mark E. Smith i Damo postaju prijatelji, a ovaj dopušta potom da se biografija Damo Suzukija nazove po pjesmi, „I Am Damo Suzuki”

No, na žalost, sve to skupa mu nije donijelo neki financijski dobitak, tako je početkom stoljeća , koliko se sjećam, bila pokrenuta akcija sakupljanja novca za njegovo liječenje, jer Damo nije imao nikakve ušteđevine, ni nikakvih drugih izvora iz kojih bi mogao pokriti troškove liječenja.

U to vrijeme je snimljen i dokumentarac o njemu, „Energy: A Documentary about Damo Suzuki“, čiji se prihod, preusmjerio za liječenje.

Damo je pobijedio rak po drugi put u to vrijeme, no, posljednju bitku je izgubio.

ダモ鈴木 – R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci