Van der Graaf Generator – “The Least We Can Do Is Wave to Each Other”

Veljača – 1970.

Van der Graaf Generator izdaje drugi album “The Least We Can Do Is Wave to Each Other”.

Ovo je u biti prvi album grupe u originalnoj postavi, jer je prethodnik, prvi prvijenac, „The Aerosol Grey Machine“ trebao biti solo ostvarenje Petera Hammilla, no, bizarna situacija u koju je upao bend, je diktirala uvjete. Naime, Peter i naposljetku grupa Van der Graaf Generator su bili nezadovoljni uvjetima ugovora, te je Mercury Records pristao raskinuti ugovor s Peterom odnosno s grupom, ako album bude izdan pod imenom grupe. Koji su bili točno razlozi sa strane diskografske kuće, možemo danas samo nagađati. Očito da su ga imali, ali kako su i Peter Hammill i Van der Graaf Generator bili nepoznati širem krugu, nameće se pitanje bez odgovora. Bilo kako bilo, „The Aerosol Grey Machine“ je odradio zadatak, Van der Graaf su se popeli u gornji razred Otočkog (svjetskog) proga i put prema drugom prvom albumu je bio otvoren.


Van der Graaf Generator – “Darkness”

Te Veljače 1970 godine je izdan „The Least We Can Do Is Wave to Each Other“, koji po samom izlasku pobire lovorike i cementira grupu kao jedan od svjetionika progresivnog izričaja sedamdesetih godina.

Samo izdavanje album nije proteklo baš glatko. Naime, kad je album bio snimljen, a producirao ga je John Anthony, manager grupe Stratton-Smith nije bio zadovoljan produkcijom, te je angažirao Shel Talmyja da remiksa album. I taj je remiks bio izdan kao prva edicija.

No, sada grupa nije bila zadovoljna produkcijom, te je inzistirala da matična diskografska kuća Charisma preda producentsku palicu ponovo u ruke Anthonyju. Charisma pristaje, te Anthony remiksa remiksani album. Sve edicije koje su izašle nakon toga, sadrže Anthonyjevu produkciju. I još jednom da napomenem, album je bio vani, i ponovo se re-remiksao, danas nepojmljivo!


Van der Graaf Generator – “Refugees”

Album je požnjeo dobre kritike i publika ga je prigrlila. Dokaz je jedini posjet Van der Graafa top listama. Smjestio se na top 50.

Kritika ga je stavila u ravan kamenu temeljcu „In the Court of the Crimson King“, što, kako onda tako i danas, dovoljno ukazuje na status.

I za kraj, porijeklo imena albuma. Uzeto je iz rečenice John Mintona: “We’re all awash in a sea of blood, and the least we can do is wave to each other“.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci