The Doors – “Morrison Hotel”

Veljača – 1970.

The Doors izdaju peti album, “Morrison Hotel”.

Nakon eksperimentalnog, “The Soft Parade”, Morrison & Co se vraćaju korijenima, te uvode blues kao svoj bazični izričaj. Razvoj forme u ovoj fazi će doći do svog vrhunca na sljedećem, posljednjem albumu grupe, “L.A. Woman”.

Album “Morrison Hotel” je podijeljen u dva dijela, “Hard Rock Café” i “Morrison Hotel”, koji ravnopravno zauzimaju svaka svoju stranu ploče. No, nemojmo se prevariti, ovo nije konceptualni album, već jednostavno način na koji je grupa vidjela kompozicije na njemu.

Sve pjesme na albumu su bile snimane u različitim fazama života grupe, a i nastajale su neovisno jedna od druge.
Tako je recimo, “Indian Summer” nastao i snimljen još za snimanja prvijenca grupe, dok je “Waiting for the Sun” nastala za vrijeme snimanja materijala istoimenog albuma.

Na albumu “Morrison Hotel” je sudjelovao i John Sebastian, koji je radi ugovornih obaveza kreditiran kao “G. Puglese”. Sebastian je svirao harmoniku. U studiju, grupi je pomogao još i Lonnie Mack na basu, dok je za producentskim pultom sjedio stalni producent The Doorsa, Paul A. Rothchild.

Album je postigao veliki uspjeh i postao najprodavaniji album grupe, iako u biti, nije imao singlicu koja bi ga nosila.

No, mimo interesantnih činjenica koje su vezane za ovaj album, a od kojih bi se mogao sastaviti debeli tekst, dvije ipak iskaču, pa ću ih spomenuti, “for record only

Fotografiju za omot albuma je napravio Henry Diltz, i to, u izlogu stvarnog Morrison Hotela, koji je bio lociran na 1246 South Hope Streetu u Los Angelesu.  No, proces i nije išao kao što je bilo planirano. Naime, Diltz je obavijestio recepcionara da namjerava napraviti par fotografija unutar hotela, ali je ovaj zabranio, ispričavajući se činjenicom da vlasnik mora dati dozvolu. I dok je ovaj odlazio liftom u potrazi za vlasnikom, negdje u hotelu, Diltz je posložio grupu unutra izloga recepcije i izvana napravio par fotografija, od kojih je jedna osvanula kao omot albuma.

Druga pomalo bizarna zanimljivost je vezana za “a” stranu albuma. Malo je poznato da u vrijeme izlaska albuma, slavni lanac “Hard Rock Cafe” nije postojao. Postojao je samo bar pod tim imenom, koji nije imao nikakve veze s poznatim lancem. Budući vlasnik lanca “Hard Rock Cafe” je vidio naslov “a” strane albuma, “Hard Rock Cafe”, te je po njemu dao ime svom lancu koji se proširio diljem svijeta. (originalni Hard Rock Cafe je odavna zatvoren!)


 The Doors – “Morrison Hotel” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci