Syd Barrett – Pink Floyd – kraj priče!

Veljača – 1968.

Bio je to tužan mjesec za underground. Još jedan velikan je posjetio mentalnu ustanovu, i dakako u njoj se zadržao.

Ovaj put govorim o kreativnoj lokomotivi Pink Floyda, Syd Barrettu i njegovom odlasku na „liječenje“.

Kako su mentalni izleti postali svakodnevni par mjeseci ranije, svi članovi grupe su se složili da angažiraju studentskog kolegu David Gilmoura da popuni prazninu na pozornici koju je napravio Syd svojim nesviranjem. Bile su to situacije, kad je Syd izlazio na pozornicu s ostalima iz grupe, ali u toku koncerta ne bi odsvirao ni jedne note.

Ispostavilo se da David savršeno popunjava tu prazninu, te je po odlasku Syda na “liječenje” ostao u grupi.

Sydovo stanje se pogoršavalo do te mjere da je njegov povratak bio nemoguć, te je Davidu ponuđeno stalno članstvo u grupi.

Doduše, Syd je po izlasku iz bolnice snimio par albuma, koji su u to vrijeme već bili “arhaični” u svom pristupu, jer je vrijeme tog izričaja bilo dio povijesti, a novu je ispisivala baš njegova bivša grupa.

O Syd Barrettu se puno toga ima reći, katkad dobrog, kadikad ne baš toliko dobrog, no ono što mu nitko ne može zanijekati, jest intuitivnost, inovativnost i genijalnost pri tretiranju zvuka rane psihodelije, kojom je Pink Floyd doveo čak na top liste.

Isto tako, bitno je za naglasiti, manje više sav materijal prve inkarnacije Pink Floyda je on sam napisao, tako da se grupa po njegovom odlasku našla na brisanom prostoru, ne znajući kojim smjerom krenuti. Ono što su znali, bilo je to da nitko, ama baš nitko ne može zamijeniti Syda i da tim smjerom nema smisla besciljno lutati.

Njihova potraga za novim je već dio povijesti koju ovom prilikom nemam namjeru elaborirati. Samo ću napomenuti da su svi od reda bili i te kako svjesni činjenice da nije bilo Syd Barretta, ne bi bilo ni Pink Floyda.

U to ime, u svom kasnijem opusu mu odaju dužno poštovanje, posvetivši mu cijeli album „Wish You Were Here“.

I još nešto, ono što se malo zna.
Od samog odlaska iz grupe, pa sve do svoje smrti, Syd „Crazy Diamond“ Barrett je dobivao tantijeme grupe kao peti član, i to u ravnopravnom iznosu, kao da je cijelo vrijeme s njima.

Samo ova posljednja rečenica sve govori!


Syd Barrett

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci