Peter Hammill – “The Silent Corner and the Empty Stage”

Veljača – 1974.

Peter Hammill izdaje treći solo album, “The Silent Corner and the Empty Stage”

Kako je matična grupa Van der Graaf Generator bila neaktivna, ili bolje rečeno, u hibernaciji, Peter nije imao baš puno izbora. No, ta neaktivnost same grupe nije u biti ništa značila, jer su članovi bili  i te kako aktivni, ali svaki na svoju stranu.

Pomalo apsurdna situacija se odvijala kad su se svi okupljali za snimanje solo albuma drugih članova, tako da u biti, opus Van der Graaf Generatora biva isprepleten solo izdanjima.

I s ove vremenske distance, sva ta djela izdana ili pod kapom matične grupe ili kao solo izdanja, se promatraju kroz prizmu šireg pristupa kreaciji Van der Graafa. Možda je najdalje u tom kontekstu otišla francuska Magma, ali ona je jedna sasvim druga priča.

Bilo kako bilo, na albumu “The Silent Corner and the Empty Stage” se našla kompletna postava Van der Gaafa i rezultat je bio, pogađate, odličan. A što drugo!?


Peter Hammill – „A louse is not a Home“

I da koincidencija s preklapanjem opusa bude još dublja, na albumu se našlo par tema koje su ostale bez svog mjesta na albumima matične grupe. Tako je recimo tema, “A Louse is not a Home” bila napisana i pripremljena za legendarni album VDGG, “Pawn Hearts”. Iz nekog razloga je ispala iz konkurencije za “Pawn Hearts”, ali se zato idealno uklopila u ovaj i čak dapače, postala je noseća tema albuma.

Kako u art krugovima ništa nije prepušteno slučaju, tako je dužna pažnja posvećena omotu albuma. Njega je napravila Bettina Hohls, bivša članica psihodelične njemačke kraut rock grupe, Ash Ra Tempel. (Bettina Hohls je također napravila omot za prethodnika, “Chameleon in the Shadow of the Night”.)

I za kraj ovog povijesnog osvrta, jedna mala zanimljivost. Iako sasvim na suprotnim stranama progresivne muzike, Peter je pozvao gitaristu grupe Spirit u goste. Randy California je majstorski odradio svoj dio posla na albumu.

Inače album je iznjedrio i jedan standard Petera Hammilla, temu “Modern”, koju često izvodi na koncertima.


Peter Hammill – “The Silent Corner and the Empty Stage”/ full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci