The Rolling Stones – “Hackney Diamonds”

iz nekoliko kuteva …

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

U emisiji će biti riječi o novom albumu the Rolling Stonesa, „Hackney Diamonds“, kojeg su izdali u Listopadu 2023. godine, te ćemo ga, po običaju, u cijelosti poslušati.

Vjerujem da ne treba posebno predstavljati Rolling Stonese, jer ovaj je bend postao institucija još od davnih dana i uz to najdugovječniji bend još od ere u kojoj je eksplodirao rock sa svim svojim derivatima.

Dakle da ne duljim, The Rolling Stones i njihov najnoviji album „Hackney Diamonds“.

Lansiranje informacija i samog albuma je bilo izvedeno po pravilima struke ili drugim riječima, najprije su se pojavila govorkanja da se nešto sprema iz tabora Rolling Stonesa, potom je iznenada osvanula singlica „Angri“ koja je i službeno najavila album. Potom se bend rastrčao diljem svijeta, svojim prisutnošću potvrdio izlazak albuma. Ono službeno bilo je upriličeno u New Yorku, uz dakako, prigodnu svirku.

Album je izašao i … i pobrao nepodijeljenije panegirike, pohvale, divljenja itd itd ….  Nije bilo magazina, on line i papirnatog koji album nije okitio pozitivnom recenzijom, nije bilo muzičkog kritičara koji album nije veličao kao jedan od naj … i niz se nastavlja.

No, kao i svaki niz, pa tako i ovaj, negdje mora završiti, i to se dogodilo na portalu Music LP-Underground, portalu koji nosi ime kao i ova emisija i ne za ništa i ne bez veze.

Dale, na tom portalu je donesena recenzija iz tri kuta, ili bolje rečeno, objavljene su tri recenzije, napisane s tri različite točke gledišta,  prvo, kako bi recenzije izgledale da je album objavila nepoznata grupa, druga, smještanje album u sedamdesete, odnosno, kako bi recenzije izgledale da je album lansiran sedamdesetih godina i naposljetku, ono najlogičnije, treća recenzija koja smješta album u kontekst vremena, što je jedino objektivno, kako u umjetnosti, tako i u životu uopće.

Idemo prvo:

„Hackney Diamonds“

izdanje nepoznate grupe

Kad nepoznata grupa danas izda album sastavljen od blues kompozicija, onda teško može računati na pažnju i kakav takav uspjeh van specijaliziranih publikacija. O komercijalnoj eksploataciji nosača zvuka mogu samo sanjati.

Iako sastavljen od pristojnih pjesma, album je ponuđen na streaming platformama, kao i na web siteu grupe za besplatan download, uz zamolbu za donacije.
Uvidom u broj posjeta i „skidanja“ očito je da grupa nije pobudila neki veći interes svojim izdanjem.

Šteta, jer pjesme su redom dobre i dobro producirane, ako ne i vrhunski. Da je kojim slučajem ovaj album izdala neka od poznatijih grupa, o albumu bi se sigurno pričalo, ovako, ….

                                       – „Hackney Diamonds“

izdanje iz sedamdesetih …

The Rolling Stones su izdali nešto iznad, ali ipak prosječan album u svom opusu.
Tako bi nekako glasila objava o albumu da je kojim slučajem izdan sredinom sedamdesetih. Imajući iza sebe „Sticky Fingers“, „Exile on Main St.“, …. , album teško da može održati poredbu s kreativnim vrhom ovog benda. Inferiornost materijala i nije toliko dominantna na albumu, jer se sastoji od dobrih kompozicija, napisanih i izvedenih u klasičnom maniru „ala Rolling Stones“, već se postavlja pitanje ingenioznosti kreiranog.

I pored toga, album je i neka vrst svjetionika koji bi trebao obasjati put kojim će se grupa kretati u budućnosti.

 „Hackney Diamonds“

danas … 

I kao treća verzija recenzije, stavimo album u kontekst vremena i onda sudimo o njemu.

The Rolling Stones su u osmom desetljeću života, dobro se drže, ali ipak .. . Stoga, smoći snage i volje, te kreirati novi album i lansirati ga, samo po sebi predstavlja podvig. Njegov je sadržaj još ljepša priča. Od prvih je nota jasno, a s posljednjom i te kako, da je ovo tipičan Rolling Stones album, svaka pjesma na njemu je tipična Rolling Stones pjesma i oko tog baš i nema spora.

Razina kvalitete jest daleko, daleko iznad očekivanog, s obzirom na nekoliko prethodnika, kojih se danas rijetko tko i sjeća, jer su de facto služili kao povod turnejama na kojima se štancala lova.

Iznenađuje svježina pristupa, elokventnost muzičkog izričaja u uskim Rolling Stones okvirima, ..

Ne znam je li ovo posljednje iz tabora, ali, posljednja pjesma „Rolling Stone Blues“ nedvojbeno nešto kaže i pred same poruke u lirici i crte arhaične patine kojom je prekrivena. U biti, baš to kaže, the Rolling Stones su s ovom pjesmom očito rekli veliko „zbogom“, jer su njome zatvorili krug, kojeg su otvorili ranih šezdesetih prošlog stoljeća, s obradama blues standarda. Pogađate, i zvučali su baš tako kako zvuči pjesma „Rolling Stone Blues“ (dakako, minus produkcija!). Pa i sam naslov albuma vrača članove u djetinjstvo i kvart/ulicu u kojoj su odrasli (Hackney).
Napravivši pun krug, vraćaju se na početak i time daju do znanja da je to to od njih.

Album „Hackney Diamonds“ jest dobar album u svojim gabaritima, netko bi rekao prosječan, netko odličan, … ukusi . …. .

U ovom slučaju, nema tog mjerila koje bi u sebi sadržavalo sve relevantne parametre kvalitete i statusa, jer na kraju balade, bez obzira na pakovanje, nostalgija se najteže riječima definira, ali najlakše prodaje.

Krenimo s albumom, the Rolling Stones i album „Hackney Diamonds

Dragi slušatelji, bila je ovo „a strana vinila album „Hackney Diamonds“ grupe Rolling Stones. Nastavljamo s „b“ stranom.

Dragi slušatelji, bio je to cijeli album Rolling Stonesa, Hackney Diamonds.

Vjerujem da ste bez obzira na različite ocjene s početka emisije uživali u muzici koju ovaj vječni sastav još uvijek isporučuje. I pored skoro pa duboke starosti ti momci još imaju snage i energije, i u ovom se možda krije i najveća vrijednost ovog albuma.

Jer jednom rocker, zauvijek rocker, i ne zaboravimo, rock nije moda, rock nije poza, rock je način života.
I ovaj album to dokazuje!

Eto!

Dragi slušatelji, bio je to osvrt na album „Hackney Diamonds“ grupe the Rolling Stones.

Cijelu emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci