Steve Marcus – “Tomorrow Never Knows”

Veljača – 1968.

Iako se katalogizira kao prvi solo album Steve Marcusa, album „Tomorrow Never Knows” i nije baš isključivo Steveovo izdanje, bar ne u formi solo albuma kakvog se podrazumijeva pod tim statusom. Naime, Larry Coryell, kojeg su u to vrijeme zvali „kum fuzije“, opravdava svoj nadimak brojnim kolaboracijama, unoseći rock senzibilitet u zvučnu sliku benda u kojem je trenutno svirao. (voljeli smo Miles Davisa, ali voljeli smo i Rolling Stonese / Larry Coryell!).

U neko vrijeme našao se u kvartetu s Gary Burtonom, jazz vibrafonistom, s kojim izdaje album „Duster“. Potom se Gary prebacuje za mix pultom, a u bendu pored Larryja ostaju Steve Marcus, Steve Smith i Kai Eckhardt. Nazivaju se Count’s Jam Band Reunion.
Ulaze u studio i snimaju album s obradama, od Beatlesa (album se i nazvao po obradi pjesme Beatlesa), Byrdsa, … .

Kad je album snimljen i lansiran, nitko od muzičara koji su ga kreirali nije osvanuo svojim imenom na omotu vinila osim Steve Marcusa?, što je na dugu stazu, automatski značilo da je to njegov solo album.
A nije bio!


Steve Marcus – „Half A Heart“

Zašto se sve zbilo kako se zbilo, teško je s ove povijesne distance odškrinuti zavjesu zaborava.

Bilo kako bilo, bio bi to još jedan album, nastao u eri embrionalne fuzije, i crtica u bogatom opusu Larry Coryella, da na njemu nije bila kompozicija, obrada Burtonove „Half A Heart“.

Sudbina je htjela da desetak godina nakon izlaska ovog albuma, Gerry Rafferty lansira singlicu „Baker Street“, koju nosi riff na saksofonu, pomalo previše sličan riffu na saksofonu kompozicije Half A Heart“.
Iako se svi sudionici snimanja kompozicije „Baker Street“ kunu u slučajnost, teško je povjerovati u toliku slučajnu sličnost. Ali, najbolje je da svatko za sebe posluša obje kompozicije i donese svoj sud (obje možete poslušati ovdje!).

Nakon ovog albuma Steve Marcus sudjeluje u mnogim projektima rane fuzije, bez nekog povijesnog značaja. No, krajem desetljeća upoznaje jazz bubnjara Buddy Richa i s njima ostaje sve do njegove smrti.


Steve Marcus – “Tomorrow Never Knows” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci