Terry Riley – “In C”

Veljača – 1968.

U veljači 1964. godine Terry Rilay sklada kompoziciju „In C“.

Bio je to eksperimentalni pristup tematici skladanja i izvođenja, jer Terry je kompoziciju u (originalnom) trajanju od četrdeset i dva minuta, sastavljenu od pedeset i tri fragmenta, zamislio kao izvedbu orkestra od beskonačno članova, u neograničenom vremenu trajanja.

Naime, ideja je bila da svaki muzičar, a ipak je preferirao brojku trideset i osam, izvede svoj fragment prema nahođenju i u varijaciji koju u tom trenutku želi izvesti.
U stvarnosti, ovaj se broj kretao od jedanaest do stotinu dvadeset i osam.

Ovim je pristupom djelo dobilo na iznimnosti, je u biti nikada nije dva puta izvedeno isto. Samim time i dužina trajanja izvedbe je bila fleksibilna, te se kretala od devetnaest minuta do nekoliko sati, iako je sam autor sugerirao trajanje od četrdeset i pet minuta do sat i trideset  minuta.

Time je Terry Rilay postavi temelj minimalizmu (kao forme), i ovo se djelo i uzima kao neka početna točka modernog minimalizma. (ne zaboravimo, minimalizam kao pristup je rođen pod DADA pokretom, počekom dvadesetog stoljeća).

„In C“ je prvi put izvedena tek u veljači  1968. godine, i to u izvedbi  komornog ansambla u sastavu: Steve Reich, Jon Gibson, Pauline Oliveros, Stuart Dempster, Morton Subotnick, … … Mjesto izvedbe San Francisco Tape Music Center.(izvor: Wikipedija)

O Terry Rilayju se u underground/avangardnim krugovima manje više sve zna. Još je šezdesetih godina prošlog stoljeća postao poznat i priznat avangardni umjetnik, a ne rijeko su današnje legende rock provenijencije navodile njega kao uzor i izvor inspiracije. I ne samo to, sljedništvo (Francis Monkman) je odlazilo toliko daleko da je i nazvan prog bend Curved Air, po dijelu naslova njegovog albuma „A Rainbow in Curved Air“.


Terry Riley – “In C”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci