The Rolling Stones – “19th Nervous Breakdown”

Veljača – 1966.

The Rolling Stones lansiraju singlicu koju je nosila kompozicija „19th Nervous Breakdown“.

Nastala u pauzi turneja nakon izdavanja albuma „Aftermath“, singlica počinje svoj život na top listama, uz diskretnu pomoć „b“ strane, na kojoj se našla „As Tears Goes By“, koja je svoj zvjezdani vrh već imala iz sebe. Naime, Jagger i Richards su je napasali za Marianne Faithfull, koja je s njom došla na vrhove top lista diljem svijeta.

No, i da nije bilo te „pomoći“ „19th Nervous Breakdown“ bi sigurno osvojila top liste, jer je bila napravljena u klasičnoj (nepobjedivoj u to doba) Rolling Stones maniri.
U biti, interesantan je sam nastanak. Najprije je Mick Jagger smislio naslov (koji sam po sebi u startu puno govori), potom je oko naslova izgradio liriku, da bi Richards, Jones i Bill Wyman naposljetku, svaki sa svoje strane odradili ostatak posla oko finalizacije.


The Rolling Stones – “As Tears Go By”

Stoga pomalo ćudi da i nakon pola stoljeća od njenog izlaska, krediti za autorstvo idu isključivo tandemu Jagger–Richards, iako je poznato tko je sve sudjelovao u njenom kreiranju.

Pjesma je po prvi put izvedena u živo za nastupa na The Ed Sullivan Show, gdje su Stonesi postali stalni gosti. (iako je Sullivan izjavio nakon prvog nastupa da ih nikada više neće pozvati u emisiju, a nakon drugog, da bi tu i tamo mogli upotrijebiti sapun J )

Singlica je originalno izdana u mono tehnici na oba konstituenta. Doduše, u to se vrijeme pojavilo nekoliko bootleg izdanja u stereo tehnici, ali bila su toliko neuspješna da danas niti tko zna za njih, pa čak i ne predstavljaju kolekcionarski raritet.

Dakako, pjesma se naknadno našla na mnogim kompilacijama koje su Stonesi izdali u tijeku svoje karijere.


The Rolling Stones – “19th Nervous Breakdown”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci