Fleetwood Mac – „Rumours“

Veljača – 1977.

Kad je Peter Green napustio Fleetwood Mac bio je početak kraja. Grupa je bez njega životarila još neko vrijeme, pa čak i izdavala prihvatljive albume, da bi se nakon mnogobrojnih personalnih promjena svela na ritam sekciju John McViea i Mick Fleetwooda.

I kad je bilo veoma izgledno da će sloj prašine prekriti jednu od najvećih grupa koje su harale zemaljskom kuglom, na potonuli brod se ukrcaju Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, te Johnova supruga, Christine McVie.

Već prvi album koji su izdali u novoj postavi privlači na sebe ogromnu pažnju, poglavito u Americi. U UK prolazi nezapaženo, jer sjećanja na Greena su bila suviše svježa i Britanci nisu bili spremni prihvatiti neki drugi Fleetwood Mac.

Na krilima uspjeha prvijenca (iako je katalogiziran kao deseti album grupe!), grupa ulazi u studio i počinje snimanje nasljednika. Događaji oko albuma su bili sve samo idilični, svaka je nota nastajala mukotrpno, probijeni su rokovi u studiju, ukratko, svi su počeli sumnjičavo vrtjeti glavama kad bi se spomenuo novi album grupe.


Fleetwood Mac – “Go Your Own Way”

Došao je i taj dan.

Teško je riječima opisati euforiju koju je izazvao, euforiju koja se prelila na top liste, a ova na bankovne račune sudionika ove priče. „Rumours“ postaje najprodavaniji album grupe i ne samo to, postaje jedan od najprodavanijih u povijesti moderne muzike. (opširnije o tom fenomenu možete naći ovdje!)

S albuma su skinute četiri singlice, od kojih svaka krči sebi put na vrhove top lista diljem svijeta, oslobađajući albumu prostor i omogućivši mu tiražu od 40 milijuna kopija do kraja 2017. godine (taj je broj danas sigurno veći, jer album se prodaje bez prestanka!). Pri tom je oborio mnoge rekorde. U UK, koja je napokon prigrlila drugačiji Fleetwood Mac, provodi 800 tjedana na top 100 listu albuma, te je u UK certificirana 14 puta platinastim odličjem. Time postaje najprodavaniji album u UK povijesti.

Za to vrijeme, preko Atlantika, RIAA, ga certificira platinastim odličjem i to 20 puta. Taj je status postigao do 2012. godine.

I ne samo to, i u novom stoljeću, album s ponovo izdaje na vinilu, te u UK postaje najbolje prodavani LP u 2020. godini.

Impresivnim rekordima jednostavno nema kraja.


Fleetwood Mac – „Rumours“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci