Black Sabbath – to je to!

Veljača – 2017.

Mjesto događaja: Birmingham
Datum: 4. veljače
Povod: posljednji koncert grupe Black Sabbath

Ovako će nekako povijest zabilježiti ovaj događaj i pospremiti aktere i sve sudionike u povijesnu ladicu, u koju će se svraćati sve manje i manje, dok prašina zaborava ne prekrije samu esencu i potonuće u zaborav bude ono neizbježno.

Sadašnjost je ipak, na sreću malo drugačija!
Pa evo malo i iz te perspektive.

Teško je reći da li će 04. Veljače ostati u povijesti upisan zlatnim ili crnim slovima. Tog dana je legenda, Black Sabbath održala svoj posljednji koncert.

Black Sabbath nakon ovog datuma prestaje postojati, te se komotno može reći, era ranog Heavy Metala je završila!

Pola stoljeća od rođenja, kad mu ni najveći optimisti nisu davali život dulji od par mjeseci, Heavy Metal je i dalje živ. Štoviše, doživljava svoj zenit!

Po rođenju se pretvorio u žanr kojeg su kritičari obožavali mrziti, a publika obožavala obožavati. Evoluirao je u stotine pravaca koji danas dominiraju svjetskom scenom.

Stoga, Black Sabbath moramo promatrati i priznati im status koji im je dugo vremena bio uskraćen. Bili su i ostali prvaci Heavy izričaja, njegovi tvorci i promotori. Svojim radom, životom i svime oko, pridonijeli su da je Heavy Metal tu gdje jest i cijele generacije muzičara im trebaju odati počast na tome.

Birmingam je bio poprište posljednje fešte ranog metala i Ozzy, Iommi i Butler su se dostojanstveno povukli s pozornice. (Bill Ward nažalost nije bio s njima!). Doduše Ozzy je već najavio solo turneje, ali on je ionako imao bogatu solo karijeru, te stoga to i nije bitno u ovom kontekstu.

Koncert je protekao u slavljeničkom raspoloženju, sa sjetom i na kraju, Ozzy je umalo proplakao!

“Paranoid” je bila posljednja kompozicija koju su izveli i s njime su se oprostili od milijuna sljedbenika.

Nema sumnje da će The Polka Tulk Blues Band ili Earth, poznatiji kao Black Sabbath živjeti još dugo vremena, jer marketinška udica je puna privlačnih mamaca za auditorij. I kad ne bude Black Sabbatha, Black Sabbath će biti tu. Diskografske kuće će nastaviti održavati pozitivnu tržišnu tenziju.

U tom pravcu ide i posljednje iz tabora Black Sabbatha, jer je uoči posljednjeg koncerta na tržište puštena kompilacija “The Ultimate Collection”, koja sadrži cjelokupan presjek karijere ovog benda. Izdanje se objavilo u digitalnom obliku, dupli CD i u neizostavnom, četverostrukom vinilnom izdanju.

Osvrt na film koji je snimljen na posljednjoj turneji benda možete naći ovdje!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately. 

Povezani članci