Mountain – „Missisippi Queen“

Veljača – 1970.

Super grupa Cream je došla na kraj kratkog, ali intenzivnog i nadasve utjecajnog života. Ostavivši iza sebe debeli trag, otišli su svaki svojim putem, da bi im se ti isti tijekom vremena susretali, ukrštavali … .
Felix Pappalardi, producent grupe Cream odlazi u Ameriku i tu sreće Leslie Westa. Osnivaju grupu Mountain, najprije kao trio, a potom uzimaju i klavijaturistu. Stalnu će postavu dobiti kad im se pridruži Corky Lang na bubnjevima, koji je zamijenio originalnog bubnjara Normana Smarta.

Corky je sa sobom „u dotu“ donio je već gotov uvod na bubnjevima, liriku, kao i osnovnu melodiju, za neku buduću kompoziciju. Kad je Leslie gledao gdje bi upotrijebio riff kojeg je upravo snimio kao demo, Corky mu nudi svoj rad. Veoma brzo se stvara kostur i grupa za snimanja debut albuma „Climbing!“ snima i prve verzije buduće „Mississippi Queen“.

Kako je Felix, koji je sjedio i za producentskim pultom, inzistirao na beskonačnim snimanjima različitih verzija, došlo se i do poznatog uvoda na zvonu. I tu je verziju odabrao kao konačnu.

„Mississippi Queen“ izlazi kao singlica, mjesec dana prije debut albuma i instant skreće pažnju na bend. Kako i ne bi kad je sama činjenica da je producent grupe Cream, Felix Pappalardi producirao i svirao bas (a do dolaska klavijaturiste i te dionice), sama po sebi bila mamac, s obzirom na svježa sjećanja na grupu Cream.


Mountain – „Missisippi Queen“

„Mississippi Queen“ postaje najpoznatija pjesma grupe Mountain, zauzima solidna mjesta na svim većim top listama osiguravajući put albumu na iste. Pošto je izrazito „radio friendly“, dobiva svoj prostor u eteru, kako u trenutku izlaska, tako i do današnjih  dana.

Interesantno je da je i Ozzy Osbourne snimio svoju verziju pjesme “Mississippi Queen” za svoj album „Under Cover“. I ova se verzija pokazala uspješnom, dolazi na Billboard i to na #10. mjesto. (gitaru je svirao Leslie West!).

Iako su ih svi promatrali kroz prizmu američkog odgovora na grupu Cream, što u neku ruku i jest bila, ali sa zadrškom, grupa Mountain je za kratkog životnog vijeka ostavila veliki trag na sceni.
Sam podatak da su u prvobitnom opusu imali samo tri albuma govori nešto drugo. Naime, živi nastupi su im bili „as u rukavu“ Njihovi se koncerti pamte dan danas. (Woodstock!)

Legislativa grupe je živa jer je svojim postojanjem pomogla postaviti temelje žanru kojeg su kritičari obožavali mrziti, protivnici mu davali kratak život, a on živi do današnjih dana, i nikad nije bio jači, Heavy Metal.


Mountain – “Mississippi Queen” / live @ Randall’s Island N.Y 1970

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci