Slim Harpo
1924. – 1970.

Siječanj – 1970.

Danas pomalo čudno zvuči činjenica da je jedan crni blueser, generacijske pripadnosti negdje pre-rock ere, doživio da u toj istoj rock eri egzistira kao aktivni glazbenik i ne samo to, da se penje na top liste i hara pozornicama u isto vrijeme kad i oni koji su ga uzeli za uzore već zauzeli mjesto na svjetskoj sceni. Da, i Muddy Waters je bio živ i cijela plejada bluesera, ali svi su oni dali ono najbolje do trenutka kada su klinci stupili na pozornu.

I još je čudnije kad se spomene ime Slim Harpo, rijetko koje će uho biti napregnuto na spomen imena. A trebalo bi, jer Harpo je bio legenda za života. A to su svakodnevno potvrđivali suvremenici, pa su tako the Rolling Stonesi na svom albumu „Exile on Main St.“ obradili njegovu kompoziciju „Shake Your Lips“, preimenovavši „Lips“ u „Hips“. No, sve je ostalo esencijalno isto. Pa i ZZ Top, svoj najveći hit “La Grange“ duguju njemu jer su rif koji vlada kompozicijom „pokupili direktno“ od iste kompozicije.


Slim Harpo – “I’m a King Bee”

Počeo je davne 1957. sa singlicom “(I’m a) King Bee”, koju je preuzeo Muddy Waters, a koja je najezdom mulaca obrađena bezbroj puta, počevši od the Rolling Stonesa, Pink Floyda, The Doorsa do Steven Tylera (Aerosmith.)

I lista umjetnika koji ga navode kao direktnog uzora ide dalje, Yardbirds, Kinks, Dave Edmunds i Love Sculpture, Van Morrison i Them, Warren Smith, Hank Williams, Jr., the Fabulous Thunderbirds”, … .

Tog je dana u Siječnju 1970. godine kad je preminuo blues velikan Slim Harpo nije bilo fanfara na ispraćaju, nije bilo direktnog TV prijenosa, a trebalo je. Jer, bio je veliki kompozitor bluesa, velikan, jer je svirao gitaru kao malo tko u blues okruženju, i naposljetku, ono najveće po čemu je i uostalom uzeo ime, bio je velikan blues usne harmonike. A od nje i njegovog sviranja se regrutirala cijela armija klinaca, većinom vokalnih solista koja je obavezno svirala usnu harmoniku, po uzoru na njega.

I još jedan kuriozitet, do njegovog dolaska na scenu usna harmonika se na engleskom nazivala „blues harmonica“ ili smo „harmonica“, no od njega se uvriježio termin „slim harp“ ili samo „harp“.

I kad je sve skupa poznato, odlazak ovakvog velikana je ipak trebao biti primjereniji, bar razmjerno njegovoj veličini.

Odajmo mu bar sada dužno poštovanje ovim sjećanjem!


Slim Harpo – „Shake Your Lips“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci