The Beatles – posljednji koncert (na krovu zgrade!)

Siječanj – 1969.

Bilo je očito da the Beatles proživljavaju svoje posljednje dane.
No, odmah na početku, moraju se otkloniti povijesne zablude, jer su se tijekom vremena duboko ukorijenile u kolektivnoj memoriji. Kao prvo, Yoko Ono nije inicirala raspad benda i u filmu koji je snimljen za snimanja albuma „Let it Be“ je očito da ona jest bila prisutna na snimanjima i vježbama, ali njena je prisutnost bila jedva primjetna. Isto tako, ničim nije pridonijela, ni odmogla tijeku događaja koji su uslijedili.

Kao drugo možda još važnije, za razliku od prevladavajućeg mišljenja da se četvorka raspala u kaosu, svađama i netrpeljivosti, ponovo, iz snimaka je jasno da je bend funkcionirao i da se prijateljstvo/druženje nastavljalo i nakon snimanja. A da su im to bili zadnji dani, to jest, ali iz sasvim drugog razloga.

Umor je uzimao danak, svi su načini kako ga ublažiti i nekako uskladiti sad već razvijene kreativne ličnosti su bili iscrpljeni.

Pa i tada je pao dogovor da se pristupi projektu „Get Back“, koji je uključivao album, živi nastup pred publikom, film i još štošta drugog, vezano za multimediju tog vremena.

Od početka se vidjelo da od planova neće biti ništa, jer je George Harrison na samom počeku snimanja napustio grupu i nakon teških pregovora se vratio, dakako, uz uvjete. Jedna je bio da se grupa premjesti iz neadekvatnog studija u podrume matične diskografske kuće i tu nastavi snimanje i finalizira album, te da se odbaci živi nastup

Dogovor je postignut, uvjeti ispunjeni i krenulo se. U filmu „Get Back“, u njegovoj integralnoj verziji, je sve lijepo viđeno, te nema smisla ovdje elaborirati. Ako vas interesira, o osvrt na ovaj film možete naći ovdje.

No, ipak, kako su svi planovi osim snimanja albuma napušteni, javila se ideja o bilo kakvom nastupu, ili kako je Ringo kasnije opisao ili Palladium Arena ili Sahara.
Teško je povijesno utvrditi od koga je došla prva ideja o krovu zgrade matične kuće, vjerojatnost je da je došla od Lennona, iako tonac  Glyn Johns u svojoj biografiji tvrdi da je ideja bila njegova.

Bilo kako bilo, dogovoreno je da the Beatlesi nastupe na krovu zgrade, nenajavljeno, i dakako, neautorizirano od strane vlasti. Već od trenutka kad se počela slagati oprema na krovu bilo je jasno da će biti problema s vlastima, tako da je taj „mač“ cijelo vrijeme visio nad koncertom. Na koncu se i spustio. Nenajavljeni koncert najveće grupe svih vremena i ujedno njihov posljednji, naprasno je prekinut od strane policije nakon nekih četrdesetak minuta.
Nepotrebno je napominjati da je na ulicama oko zgrade zavladao kaos, jer prisjetimo se, the Beatles su godinama bili van aktivnih nastupa i radili samo u studiju.

Koncert na krovu je postao simboličan čin u mnogim aspektima života i rada ove grupe, ali i muzike uopće. Ono što vjerojatno nitko nije uspio osim njih jest da je kvaliteta pjesma rasla kako su se primicali biološkom kraju.
Impresivno!

I na kraju, Lennon prepun humora kao i uvijek, na odlasku okupljenima dovikuje: „Nadam se da smo prošli audiciju“.
Kakva rečenica, koja je u tom trenutku zatvorila krug koji se počeo crtati s neuspješnom audicijom kod Decca Records, kad su bili odbijeni na račun danas totalnih anonimusa.

Krug se zatvorio, 360 stupnjeva se spojilo s nulom i the Beatles su ušli u povijest!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci