Chicago – “Twenty 1”

Siječanj – 1991.

Nakon početnog zanosa kad se činilo da je vrelo inspiracije neiscrpno, grupa Chicago ulazi u mirne vode sa svojim petim (četvrtim studijskim) albumom. Nakon njega su još bljesnuli u nekoliko prilika, no Chicago je u kasnijem životnom dobu i mimo svjetskih hitova, postao pojam za manirizam u modernoj muzici. Beskrvnost kompozicija uz savršenu izvedbu i još savršeniju (poliranu) produkciju su ih držali i još ih uvijek drže na površini, te i danas, pola stoljeća nakon osnutka egzistiraju, većinom na staroj slavi i novim svežnjevima novčanica.

Što grupa ima reći nakon dvadeset izdanih albuma kad su (možda prebrzo) potrošili bisere rocka s bluesom, jazz rocka, briljantne i čudesne fuzije s klasikom i naposljetku sve skupa okrunili velikim albumom u živo?

Odgovor se sam nameće, jedini put kojim su i mogli krenuti je bio njihova verzija popa, ako su htjeli ostati na površinu. Na trenutke „ljigav“, na trenutke dobar, rijetko briljantan pop u aranžmanu grupe Chicago ipak zauzima svoje mjesto u današnjoj muzici i njenoj povijesti, sviđalo se to nekom ili ne.


Chicago – “Chasin’ The Wind”

Sve gore izneseno odnosi se i na album „Twenty 1”, koji je u stvari sedamnaesti studijski album (o numeriranju njihovih albuma sam već pisao u nekoliko navrata na ovom portalu, pa mi je tlaka ponovo elaborirati).

Jedna od rijetkih „novitada“ na albumu je povratak duhače sekcije u prve produkcijske redove, ali ni to ne mijenja ukupnu sliku albuma.

Prije izlaska albuma lansirana je singlica “Chasin’ the Wind”, koja se penje na #39. mjesto Billboarda, tabajući put albumu. I po već uhodanom pravilu, a bilo bi neobično da i nije, „Twenty 1” se penje na Billboard, na #66. mjesto i oko tog mjesta stoji jedanaest tjedana.

Možda će se učiniti čudno, s obzirom na gornji tekst, ali Chicago u Americi ima odanu rijeku sljedbenika koji neselektivno kupuju njihove albume i prate ih na turnejama. U UK nije omirisao listu, što u biti dovoljno govori.

Snimanje albuma su pratile producentske neprilike, pa i po samim akterima ove priče, krajnji rezultat albuma nije onakav kakav su zamišljali na početku. A kakav su zamišljali, nije poznato, ali sigurno nije bio povratak na drugi ili treći album …

I to je to o ovom albumu. Teško da će pronaći put do gramofona iole zainteresiranog konzumenta muzike tog doba, a usudio bi se reći čak i fanova grupe, jer album “Twenty 1” je tek još jedan sterilni uradak velike grupe koja je baš takvim pristupom sebi priskrbila mirnu starost.

Tako je to u životu!


Chicago – “Twenty 1” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci