The Clash potpisao ugovor s CBS Records!

Siječanj – 1977.

Kako se rock postepeno udaljavao od ulice i kretao prema samozadovoljnim oazama u kojima su umjetnici počeli egzistirati bez kontakta s vanjskim svijetom, tako je ulica proživljavala novi „revival“.
Klinci nezadovoljni otuđenjem svojih nekadašnjih idola, okreću se vršnjacima koji dosuše i nisu baš znali svirati, ali su govorili/svirali razumljivim jezikom.

Veoma brzo je pala u zaborav činjenica da je sve u biti pokrenuo jedan vlasnik prodavaonice odjeće, koji se vratio iz Amerike i pokušao na ulicama Londona preslikati novi pokret, dakako, uz daleko provokativnije aktere, kako bi što više skrenuo pažnju.

U tom kontekstu uličnog rock’n rolla, kad se rock vratio na svoje polazišne točke, kad je doživio neku vrst reseta, stvaraju s grupe koje se počinju polako, ali sigurno odvajati iz mase istih/sličnih i svojim talentom pridobivati rijeke sljedbenika, ne vi[e iz svoje ulice ili kvarta, pa i grada, već i s daleko šireg područja, pa i van granica.

Kako svi putevi vode u Rim, tako i sva muzika koja se stvara vodi k potpisivanju nekih papira radi kreacije albuma i njegove distribucije.
I tu nastupa paradox samog pokreta, jer u svojoj esenci punk negira prvo na postojanje svemu prije njega, pa čak i onom neminovnom, legalnom kanaliziranju rada kao osnove buduće egzistencije, ali i statusa grupe.


The Clash – “Should I Stay or Should I Go”

Tako se dogodilo da je The Clash, mlada grupa u usponu, koja je uzletjela na krilima novog pokreta, došla u situaciju da su joj koncerti rasprodani, da su postali lokala/nacionalna atrakcija, ali da ne mogu prodrijeti do šireg kruga, jer nisu imali album, koji bi ih promovirao.

Kako bi ipak izašli iz okvira lokalne popularnosti, potpisuju ugovor s CBS Records o snimanju i distribuciji albuma.

Kad se povijesno gleda, pa čak i u trenutku događanja, bend i nije imao neki izbor, ili potpisati ugovor ili tavoriti u nekoj vrsti stagnacije i krenuti prema zaboravu nedugo nakon toga.

Taj dan, 25. Siječnja se generalno uzima kao kraj punk ere, budući da su svojim potpisom članovi benda skočili sami sebi u usta i pogazili proklamirane stavove spram establišmenta.

Taj je kraj bio kraj embrionalnog sazrijevanja pokreta i trenutak kad je počelo sazrijevanje umjetnika izraslih pod kapom punka i dakako, njegovo kanaliziranje i usmjeravanje u main stream medije.

Kao i svaki pokret, tako i punk je imao svoj početak, kulminaciju i početak kraja. Trenutak potpisivanja ugovara se uzima kao taj „početak kraja“.
Ali samo pokreta, jer onaj kreativni kraj je bio daleko, u biti bio je to trenutak kreativnog početka pokreta.

I za kraj, samim potpisivanjem ugovora bend je dobio 100 000 funti, što je u to vrijeme bio nedostižan san manje više svih aktera ove velike priče.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately. 

Povezani članci