Butch Trucks
1947. – 2017.

Siječanj – 2017.

Preminuo je Butch Trucks i time nastavio tužni niz R.I.P. posveta.

Logično je za očekivati da će se ovaj niz čak i intenzivirati u danima koji su pred nama, ali kad se objavi vijest o odlasku osobe s kojom ste odrasli, ma koliko bili spremni, pogađa pravo u srce. Jedna od tih osoba je i Butch Trucks koji je davne 1969. godine zajedno s braćom Duane i Gregg Allman, Dickey Bettsom, Berry Oakleyjem i Jai Johanny Johansonom utemeljio najpoznatiji južnjački sastav Allman Brothers Band.

Butch je bio taj koji se pretvorio u lokomotivu i vukao ritmiku sastava do konačnog, izbrušenog izričaja i konačnog ustoličenja među zvijezde. Drugi bubnjar u sastavu, Jai Johanny Johanson je bio više okrenut udaraljkama i popunjavanju ionako zgusnute muzičke slike koju je sastav isporučivao.

Butch Trucks je odigrao još jednu veliku ulogu u životu grupe Allman Brother Band. Kad je Duane Allman stradao u saobraćajnoj nesreći i potom basist Berry Oakley, na istom mjestu godinu kasnije, Butch je bio taj koji je uspio održati grupu na okupu i ubrizgati neophodan adrenalnim u krvotok grupe da bi mogla nastaviti dalje. Ova se velika uloga rijeko spominje jer je slabo poznata, ali prvenstveno naporima Butch Trucksa možemo zahvaliti postojanje albuma “Eat A Peach” i njegovih nasljednika.

Rođen kao Claude Hudson Trucks, od ranih dana svira bubnjeve i time sebi postavlja stazu kojom će kročiti cijeli život. Za boravka na fakultetu osniva bend Bitter End i prilikom svirke u Daytona Beachu upoznaje braću Allman. Bio je to trenutak koji se stavlja u ravan sa susretom Jim Morrisona i Ray Manzareka, Keith Richardsa i Mick Jaggera, Janis Joplin i Big Brother … .

Allman Brothers Band su počeli s probama i veoma skoro jamovi počinju prevladavati u izričaju, pogotovo na živim nastupima. Po izlasku prvog albuma grupe, ispostavilo se da i pored slabe prodaje album nosi buduće standarde. Ali i još nešto daleko više, važnije. Sve su kompozicije na albumu postale samo kosturi oko kojih se odvijala živa izvedba na koncertima.

U tom kontekstu nastaje jedan od najboljih albuma snimljenih u živo “Live At Fillmore East”, s kojim je grupa Allman Brothers Band uzletjela prema zvijezdama.

Butch je bio član Allman Brothers Banda do posljednjeg dana, kad se 2014. godine sastav definitivno oprostio od vjerne publike.

Po raspadu Allman Brothers Banda, Butch Trucks sudjeluje u nebrojeno jamova i projekta, kojim je popunjavao svoje “penzionerske” dane.

U jednom od takvih ga je i zatekao ultimativni posjetitelj.

R.I.P.!

Povezani članci