Rick Wakeman – “The Six Wives of Henry VIII”

Siječanj – 1973.

Rick Wakeman izdaje prvi solo album “The Six Wives of Henry VIII”.
Iako je aktivno djelovao kao klavijaturista grupe Yes, Rick je pored angažmana u grupi radio i na svojem projektu. Kako su postojeći ugovori bili labavi, Rick je mimo ugovora s matičnom grupom, potpisao i ugovor s A&M Records o izdavanju solo albuma.

Nije to bilo ništa neuobičajeno u to vrijeme, čak dapače, skoro je bilo pravilo da članovi velikih grupa imaju solo projekte i to s različitim diskografskim kućama.

Album je pobrao povoljne kritike, iako je bilo glasova i s one druge strane. Radilo se naime o tome da je album bio konceptualni i instrumentalima je opisivao živote žena kralja Henrya VIII. Djelo je bilo inspirirano knjigom koju je Wakeman čitao na aktualnoj turneji grupe, te u biti i nije imao preveliki posao doli povezati već gotove fragmente bezimenog projekta, obličiti ih u smislenu cjelinu i izdati.

To se i dogodilo!


Rick Wakeman – “Catherine Howard”

Bilo je to vrijeme vrhunca grupe Yes, te i u tom kontekstu album jednostavno nije mogao proći nezapažen.

Album po izlasku dolazi na top liste, ne na prva mjesta, ali veoma blizu. Za mladog Ricka bio je to veliki uspjeh (#7 UK Albums Chart i #30 na Billboard 200 u Americi!). 1975. godine je dobio zlatno odličje u Americi.

Daljnja sudbina ovog albuma je u najmanju ruku bizarna. Kako je Rick još uvijek bio u grupi Yes, na svakom koncertu je imao solo točku u kojoj je izvodio fragmente albuma. Tako se njegova točka našla i na antologijskom “Yessongs”, ali i kasnijim albumima snimljenim u živo.


Rick Wakeman – “Anne Boleyn”

Po izlasku albuma Rick, ga je ponudio za izvođenje u obliku predstave, ali je bio odbiven, “radi nekomercijalnosti!?”.

Stjecajem sudbine, prvo javno izvođenje se dogodilo 39 godina nakon izlaska, kad je cijeli materijal s albuma i onaj koji zbog ograničenosti vinila nije mogao stati, izveden u povodu 500 godišnjice krunjenja kralja Henryja VIII.

Tom je prilikom snimljen i DVD, “The Six Wives of Henry VIII Live at Hampton Court Palace.”


Rick Wakeman – “The Six Wives of Henry VIII” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci