Grateful Dead – “Long Strange Trip”

Siječanj – 2017.

Nekako ispod radara je prošla vijest da je snimljen (montiran) film o još jednoj velikoj grupi iz sedamdesetih. Riječ je o grupi Grateful Dead i filmu “Long Strange Trip”.

Dokumentarac je na svijetlo dana donio presjek rada grupe, od njenih početaka do današnjih dana.

Interesantni su baš ti današnji dani, jer evo već par godina održavaju “posljednju turneju“, “posljednje koncerte“. Ali “grip” publike nikako da popusti.

Iako bez alfe i omege grupe, Jerry Garcije, koji je preminuo 1995, godine, grupa u poprilično izmijenjenom sastavu, ali ipak s par originalnih članova na sam mig ili dojavu o koncertu puni u trenutak sve rapložive prostore. A tu prvenstveno mislim na velike američke dvorane.

Koliko će ova storija trajati, to nitko ne zna, ali vjerojatno do biološkoga kraja Phil Lesha ili Bob Weira ili …

Film “Long Strange Trip” se može pogledati na bilo kojem od velikih streaming servisa diljem svijeta, te ako imate volje, izvolite. Osvježite svoje sječanje na ovu grupu ili pak, ako ste novi, naučite i pogledajte nešto što nikad nećete zaboraviti.

I kao što protokol o zaradi nalaže, lansirano je audio izdanje filma ili popularno nazvano „soundtrack“.

Na dvostrukom albumu je kao i u filmu, pokriven život grupe kroz razdoblja, pa su se tako na njemu našli najveći studijski radovi i najpoznatije predstave u živo. Kažem predstave, jer Grateful Dead su održavali sve, samo ne obične koncerte. I to bez ikakvih pomagala, instrumenti u rukama i svirka. Jamovski obojeni koncert su u zlatno doba trajali i do osam .. devet sati ….

I kad o tome govorim, moram napomenuti da je Grateful Dead po samom osnutku postala kult grupa.

Iz današnje perspektive, teško shvatljivo, ali povijesne se činjenice ne mogu pokriti. Uz Allman Brothers Band, Grateful Dead su bili najveći kad je u pitanju slijepo sljedbeništvo grupe. Na turnejama su ih diljem američkog kontinenta pratile na tisuće poklonika, popunjavajući svaku dvoranu u kojoj su nastupali.

Posljednjih godina života Jerry Garcije ta je pomama toliko uzela maha, da su organizatori bili prisiljeni zadržati dio karata sa strane i prodavati ih direktno lokalnom stanovništvu. Inače teško da bi itko od njih došao na red.

I još jedna frapantna, povijesna činjenica. Grateful Dead su 1978. godine održali koncerte pod Keopsovom piramidom. Da, one u Egiptu, ne u Las Vegasu .
Na tom putu preko Velike Bare i „kroz pustinju“ ih je pratilo 8000 fanova iz Amerike. Ostalo zamislite sami.

Vratimo se “sondtracku
Na albumu se nalaze legendarne udarne teme na svim velikim koncertima koje je grupa održala “He’s Gone,” “St. Stephen” i “Scarlet”/”Fire”, koji je u stvari jam, na sreću snimljen na mitskom koncertu daleke 1977. godine na koncertu održanom u Barton Hallu.

Album sadrži neobjavljene žive snimke kompozicija “Dark Star” iz 1970. godine, snimljenoj na koncertu u Fillmore Eastu, te veličanstvenu obradu standarda grupe Traffic, “Dear Mr. Fantasy” koju su u toku izvedbe integrirali u još jedan standard, ”Hey Jude” od Beatlesa.

I to je ukratko to, jer svako daljnje poniranje u detalje bi me odvelo predaleko.

Za kraj još jedan kuriozitet. U aranžmanu Amazona, tržište je lansiran i trostruki album, koji će još dublje zaorati po povijesti grupe. Na ovom izdanju je i antologijska “Eyes Of The World”, snimljena 1974. godine, u trajanju od 20 minuta. Uz nju su još i “Stella Blue”, te “Days Between”.

Uglavnom, nakon ovih izdanja, nitko, ama baš nitko ne bi trebao ostati nezadovoljan ponuđenim. Ljubitelji grupe izborom materijala, a oni koji će je tek upoznati, prezentacijom vrhunskih izvedi jedne od najvećih kult grupa koje su se rodile pod kapom nebeskom.


Grateful Dead – “Long Strange Trip” / promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci