Family – “A Song for Me”

Siječanj – 1970.

Prokletstvo drugog albuma je uspješno prebrođeno. Album „Family Entertainment“ je pokazao da Family nije bio „one album wonder“, te se očekivao nastavak.

Treći album se već nadzirao u konturama na koncertima gdje su izvodili novi materijal i kojeg je publika primila s odobravanjem. I kad je trebalo ući u studio da bi se novi materijal izbrusio i materijalizirao u obliku novog albuma, grupu napuštaju dva člana, krucijalni Rick Grech na basu, koji je bio okosnica izričaja sa svojom violinom i nadasve jedna od kreativnih lokomotiva benda i Jim King na čijem je saksofonu počivala većina materijala za novi album.
Zamjena je stigla, John Weider na basu i Poli Palmer na klavijaturama, flauti i vibrafonu.
Već sam pogled na instrumente koje svira Poli dovoljno kaže, nove kompozicije, de facto već finalizirane u formi, trebao je obuči u potpuno novo ruho. Charlie Whitney i Roger Chapman su prionuli poslu…….

Uskoro izlazi „Song for Me“, album koji je trebao biti kruna postojanja grupe u ovoj fazi života. Na jednu stranu, nažalost to nije postao, a na drugu pak stranu, na sreću, postavio je temelje i poslužio kao most ili još bolje, kao uvod u najveća izdanja grupe „Bandstand“ i „Fearless“.


Family – “Drowned In Wine”

Bilo bi ipak nepravedno ocijeniti album „Song for Me“ samo tim aršinima, jer album je pobrao mješovite kritike prvenstveno radi velike razlike u aranžmanima, pa time i ukupnog dojma, kompozicija izvedenih u živo prije ulaska u studio i onoga što je otisnuto na vinilu (prvenstveno radi personalnih promjena).

Pola stoljeća je ipak bilo dovoljno za revalorizaciju statusa i danas „Song for Me“ dobro kotira. Doduše, nije se okitio aurom remek djela, ali pored povijesne uloge mosta do najboljeg djela opusa grupe, samostojan je u svojim gabaritima i tu mu treba tražiti vrijednost.

Grupa „Family“ je uistinu bila jedinstvena. U eri kad je scenom carevao progresivni izričaj, u eri kad su izdanja na vinilu sadržavala samo jednu ili pak dvije kompozicije, krenuti s trominutnom formom, miješajući jazz i blues s folkom i countryjem i u nju smjestiti sve progresivno tog trenutka, e za to je trebalo imati i znanja i talenta, ali i muda.

Stoga, Family, pa i album „Song for Me“ dan danas ukazuje na trenutak koji se nikada više neće vratiti, ali i na trenutak kad je lucidnost ljudske kreacije dosegla svoj vrhunac u muzici. Nažalost, bilo je to u prošlom stoljeću … .


Family – “A Song for Me” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci