Pink Floyd – „Animals“

Siječanj – 1977.

Pink Floyd izdaje album „Animals“.

Imajući za svoje prethodnike jedne od najvećih dostignuća moderne muzike, („The Dark Side of the Moon“ , „Wish You Were Here“), album nije imao ni malo lak zadatak.

Iako se po izlasku činilo da ga je pritisak očekivanja visine prethodnika ugušio, tijekom vremena se ipak profilirala njegova prava vrijednost, te bez ikakve zadrške staje uz bok prethodnika. (identično se dogodilo i s „Wish You Were Here“, što ukazuje na ingenioznost autora i beskompromisnost u razvoju)

Kao i prethodnici, album “Animals” je koncept album, labavo oslonjen na Orwellovu “Životinjsku Farmu”, što je bilo bogom dano tlo za Watersovo sociološko i političko seciranje tadašnjeg društva (ništa se nije promijenilo od tada, tako da je album i danas aktualan u istom obimu!).

Samo nastajanje albuma je proteklo relativno bezbolno, ali u produkciji i njegovom finaliziranju su se javile prve pukotine u do tada homogenoj grupi. Tenzije su kulminirale na sljedećem album “The Wall” kad je Wright bio izbačen iz grupe.


Pink Floyd – “Sheep”

Kako su Pink Floyd u trenutku izlaska albuma “Animals” već imali svjetski status prog bogova, tako su i prohtjevi spram produkcije tukli u nebesa. Najočitiji primjer za to je izrada omota albuma, koja je bila povjerena starom suradniku i autoru omota za album „The Dark Side of the Moon“, Storm Thorgersonu. Ideja za omot se razvijala do najsitniji detalja, te je i finalnoj verziji razapeta svinja između visokih dimnjaka obližnje tvornice. Kako bi se snimanje neometano obavilo i osigurali uvjeti uz maksimalnu sigurnost, čak je za vrijeme snimanja bilo zabranjeno prelijetanje šireg područja tvornice.

Sve ovo skupa je dalo rezultate, te je album po izlasku i pored povremenih negativnih konotacija došao na top liste (što je bilo očekivano s obzirom na status grupe!). U UK dolazi do #2 mjesta, dok na Billboardu dolazi do #3. mjesta. Ono što je bitno vezano za Billboard je to da je album na toj listi proveo punih šest mjeseci i time stekao već u prvoj godini života 4 x platinastu tiražu.

Uz život ovog album se veže još jedan, veoma bitan događaj, koji je direktno ili indirektno upalio lampicu Watersu za sljedeći projekt “The Wall”. Naime, za vrijeme turneje “In the Flesh” koja je uslijedila nakon izlaska albuma “Animals”, na koncertu u Montrealu, Roger Waters je pljunuo napadnog i agresivnog fana koji ga je neprestano iritirao svojim vrištanjem. Ostatak turneje je proveo u pozadini pozornice, daleko od pozicije na kojoj bi mogao imati kontakt s auditorijem.

“The Wall” je izašao dvije godine kasnije!


Pink Floyd – „Animals“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci