Simon & Garfunkel – „Sound of Silence“

Siječanj – 1966.

Simon & Garfunkel izdaju album „Sound of Silence“.

Bio je to drugi album ovog dua i ujedno presudni, koji ih je lansirao u među zvijezde.

No, nije sve bilo “po njihovom”. Naime, naslovna kompozicija po kojoj je album i nazvan, „Sound of Silence“, je već bila izdana i to kao „The Sound of Silence“, na njihovom prvom albumu “Wednesday Morning, 3 A.M.”. Na ovom albumu kao i na prvoj singlici ovog dua, pjesma je izdana u akustičnoj verziji, samo gitara kao pratnja i vokal.

Kad su Simon & Garfunkel ušli po drugi put u studio, producent Tom Wilson je možda bolje od svih uvidio ogroman potencijal pjesme „The Sound of Silence“ te je na svoju ruku, bez znanja umjetnika, pjesmi dodao pratnju, električnu gitaru, bas i bubanj.


Simon & Garfunkel – „The Sound of Silence“ 

Nitko nije sporio opravdanost ovog pothvata, pogotovo u svjetlu činjenice da je pjesma odmah kao takva izdana na singlici i kao meteor uskočila na svjetske top liste.
Dakako, u finalnoj verziji istoimenog albuma biva stavljena na prvo mjesto, u ulozi “openera“.


Simon & Garfunkel – „The Sound of Silence“ / originalna verzija

Za današnje pojmove ova je intervencija nepojmljiva, ali nekada je to bio dio svakodnevnice.

Album „Sound of Silence“ je ispunio svoj dio zadatka u lansiranju Simon & Garfunkela u zvijezde i pri tom im donio par veliki pjesama koji su danas redom vječni rock standardi.

Teško da će se i u skoroj budućnosti mediji othrvati zaraznoj ljepoti njihovih kompozicija i time će produžiti medijski život ovog dua u daleku budućnost.

Zaslužili su!


Simon & Garfunkel – „Sound of Silence“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci