Santana – “Festival”

Siječanj – 1977.

Santana izdaje osmi album „Festival“.

Nakon što je stekao status superzvijezde s prvim albumima, Santana mijenja smjer i u drugoj fazi stvaralaštva kreće prema eklektičkom meditativnom izričaju, koji rezultira, danas po mnogima, remek djelima ne samo žanra već i muzike uopće.
No, pritisak matične kompanije je bio velik, jer komercijalno albumi nisu dosizali očekivanu tiražu, te Santana nakon nekog vremena ipak izlazi s tog polja i djelomično se vraća korijenima, odnosno izvoru na kojem su nastali megahitovi na početku karijere.

Band osim Santane nema ni jednog originalnog člana koji bi utjecao na smjer kojim album kreće, te Santana diktira gdje će album krenuti. Rezultat je polovičan.


Santana – “Carnaval”/”Let The Children Play”/”Jugando”

Album otvara suita sastavljena od tri kompozicije „Carnival“/“Children Play“/“Jugando“ koja zaziva te stare dane. Koliko je u to vrijeme bila u pravcu kojim je Santana želio ići govori i činjenica da je bila obavezan „opener“ njegovih koncerata u to vrijeme.

No, ostatak albuma ne slijedi tu putanju, tako da u ukupnom dojmu ipak prevladava blijedo izdanje velikog umjetnika.

Pa ni pozicije koje je zauzeo na top listama mu ne idu na čast. Doduše došao je na njih s obje strane Atlantika, ali na Billboard se recimo popeo do #27. mjesta, što je za Santanu i njegovu reputaciju ipak loše.

U biti kad se realano sagleda, album nije loš, no u svjetlu kojeg obasjava prethodni opus, ovo je prvi Santanin album koji ga prikazuje kao čovjeka od krvi i mesa, koji radi odlične, pa i božanske stvari, ali i ima i onih drugih koji to nisu.

„Festival“ je jedan od njih.


Santana – “Festival” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci