Phil Spector
1939. – 2021.

Siječanj – 2021.

Preminuo je Phil Spector.

Danas skoro anoniman, zbog mnogo razloga, nekada zlatni dečko koji je u čisto zlato pretvarao sve čega se dotakao. Prvi veliki producent nove muzičke ere, koji je svojom ingenioznošću stvorio poseban zvuk i svoj pečat po kojem ga se prepoznaje od prvih odsviranih nota neke pjesme. Bio je to njegov “Wall of Sound“

Sve je počelo 1962. godine. Phil Spector je već bio duboko u show businessu i bio je jedan od “mogula” studijske scene. Manijakalni rad u studiju donio ga je do cilja.  “Wall of Sound” je porobio svjetske top liste.


The Crystals – “He’s A Rebel”

Prijelomni trenutak kad se “Wall of Sound” u potpunosti definirao i isplivao na površinu, se dogodio u pomalo bizarnim okolnostima. Nedugo nakon što je hit pjesma “He Hit Me” zapljusnula top liste, Spector se okrenuo novom izazovu. Ovaj put vrijeme je bilo protiv njega. Naime, pjesma “He is a Rebel”, za koju je znao da će doći na vrh lista, je bila plasirana na dva mjesta. Jedno je bilo pod Spectorovom palicom, a drugo kod rivalskog tabora, tadašnje zvijezde Vikki Carr.

Pjesma je bila namijenjena ženskom kvartetu The Crystals, no oni su bili u New Yorku, a Spector u LA-u. Kako one nisu mogle stići na snimanje, pragmatičan kakav je i bio, uzeo je žensku grupu Blossoms, s njima snimio pjesmu i jednostavno je potpisao kao The Crystals. Pomalo bizarno za današnje pojmove, ali to mu nije bilo prvi put.

Ono što je bitno, je činjenica da je na toj pjesmi po prvi puta “Wall of Sound” došao do punog izražaja i da se cijela atmosfera pjesme poistovjetila sa Spectorom. Kao što je Spector i predvidio, pjesma “He’s A Rebel”, dolazi na #1. mjesto top liste.


Ike and Tine Turner – “Rivers Deep, Mountain High”

Od tog je trenutka, Spectorova karijera, iako do tada plodonosna, krenula nebu pod oblake, te postaje zvijezda muzičke produkcije tog doba. Možda najveće dostignuće u toj fazi rada Spector doživljava u produkciji velikog hita Ike and Tine Turnera, “Rivers Deep, Mountain High”.

Phil je tijekom života surađivao s nebrojeno umjetnika. Dovoljno je spomenuti da je sudjelovao u produkciji posljednjeg albuma the Beatlesa, „Let it Be“, da je producirao McCartneyja, Lennona i Harrisona na solo izdanjima, da je njegov „touch“ primjetan na albumu kojem je ovjekovječen Harrisonov koncert za Bangladeš, … .

No, postoji i ona druga strana Philove osobnosti, ona tamnija. Od ranih dana su se čuli glasovi o njegovom nasilnom ponašanju, pa i prijetnjama smrću. Nije tajna da je u studio dolazio naoružan, pa je čak vadio pištolj na Lennona, a i prijetio ostalima. Prije par godina je završio na sudu pod optužbom za ubistvo tadašnje djevojke, te je proglašen krivim. Osuđen je na dugogodišnji zatvor, koji je u njegovim godinama de facto doživotni. Tu i umire od posljedica infekcije uzrokovane Corona virusom.

Phil Spector očito nije bio osoba s kojom je bilo uživanje raditi i živjeti, ali ono što je ostavio iza sebe je veliko.
I po tome ga treba pamtiti!

R.I.P.!Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci