Blue Öyster Cult – “Blue Öyster Cult”

Siječanj – 1972.

Davne 1967. godine na Long Islandu (New York) nastaje bend Soft White Underbelly, ime koje će uskoro biti zamijenjeno s Blue Öyster Cult.

Iako je bio prvjenac, album „Blue Öyster Cult“ u sebi nosi sve ono po čemu će grupa postati poznata i priznata. I ne samo to, na njemu su budući koncertni standardi, “Cities on Flame with Rock and Roll”, “Stairway to the Stars” i“Then Came the Last Days of May”.

Kritika tog doba ih nije vidjela u svjetlu u kojem će zasjati tijekom godina, a i sam ugledni Rolling Stone magazin ih je opisao kao „boogie beast“ i dao im pozitivne kritike! (trebalo bi jednom na jednom mjestu sakupiti faktografski koliko je albuma taj magazin ocijenio kao smeće po izlasku i potom ih godinama nakon toga zidao u zvijezde, vjerujem da bi lista bila poprilično duga i sadržavala danas priznata remek djela!).


Blue Öyster Cult – “Cities on Flame with Rock and Roll”

Ni top liste ga nisu ljubile, bar ne po izlasku. Na Billboard se popeo tek pet mjeseci po izlasku i to na #172. mjesto.

Nakon ovog albuma Blue Öyster Cult kreće uzlaznom putanjom i svakim će sljedećim albumom sebi priskrbiti rijeku sljedbenika koji su do današnjeg dana ostali vjerni ovom bendu.

I za kraj ove kratke povijesne crtice, možda će zvučati čudno, ako ne i bizarno, na prvom albumu grupe se nalazi moja omiljena i meni jedna od njihovih najdražih kompozicija „She’s as Beautiful as a Foot” (de gustibus non est disputandum … !)


Blue Öyster Cult – “Blue Öyster Cult” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci