The Who – „I Can`t Explain“

Siječanj – 1965.

Grupa The Who izdaje drugu singlicu „I Can`t Explain“. U stvari, bila je to prva singlica pod ovim imenom grupe, prvu su izdali kao The High Numbers.

No, nije samo ova činjenica zaslužna za uvrštavanje u ovu rubriku, čak dapače. Ona stvarna leži u tome što se grupa The Who ovom pjesmom nametnula kao predvodnik jednog pokreta, sazdanog od besperspektivne mladeži, post-ratnog prosperiteta, u kojem su uživali samo njihovi roditelji.

Artikuliravši težnju masa u jednostavnoj rečenici „I Can`t Explain“, i muzički prodrijevši u novo područje, Pete Townshend i ekipa bude ogromnu masu mladih koji nisu znali što napraviti od svog života.


The Who – „I Can`t Explain“

Nazvavši se Modovi, pripadnici pokreta idoliziraju talijanske vespe, elegantna odjela i kravate, za razliku od Rockera, koji su im bili pandan na suprotnoj strani socijalne vage. Buđenje pokreta obilježavaju permanentni sukobi, kako unutar kruga porodica u kojima su Modovi rođeni i živjeli, do krvavih obračuna sa suprotnim taborom, Rockerima.

Sve ovo je grupa The Who, odnosno Peter Townshend veoma lijepo iznio u svojoj drugoj rock operi „Quadrophenia“.

PS – gitaru u kompoziciji svira Jimmy Page!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci