David Bowie – “Holy Holy”

Siječanj – 1971.

Nalazeći se pod kišobranom glam pokreta, David Bowie pokušava nadomjestiti prazninu nastalu neuspjehom prethodnih singlica („Memory of a Free Festival“ i „The Prettiest Star) i koliko toliko se zabilježiti na top listama.

No, ni ovaj put Bowie nije uspio. Singlica s kompozicijom „Holy, Holy“ je podbacila na top listama. Bio to još jedan neuspjeh u nizu, ali, kako su kasniji događaji pokazali, sve to skupa ga nije obeshrabrilo. Dapače, očito da je prihvatio stanje kakvo jest, zagrizao i krenuo dalje. A to dalje je povijest.

Interesantan je ipak život kompozicije „Holy, Holy“. Iako je podbacila u trenutku izlaska, njen se život nastavio i za vrijeme snimanja albuma “The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars“, no ni na njemu nije našla mjesto.
Napokon, svojih pet minuta je doživjela kao “b“ strana singlice na kojoj se nalazila “Diamond Dogs” s istoimenog albuma.


David Bowie – “Holy Holy”

Kompozicija „Holy Holy“, je kao i skoro cijeli prvobitni Bowiev opus bio naslonjen na glam pokret, a Marc Bolan je bio glavna figura od interesa samog Bowiea. U tolikoj mjeri da je Marc ne rijetko gostovao u studiju gdje je snimao gitarske dionice. (
Teško je prognozirati po onome „što bi bilo, kad bi bilo“, ali pitanje je kako bi se Bowiev kreativni put razvijao da Marc Bolan nije poginuo u prometnoj nesreći.

Malo tko se danas sječa ove singlice i pjesme „Holy, Holy“, a još rjeđe se nalazi u kompilacijama i box-setoviam David Bowiea. No, povijesno gledano, možda najvažnija uloga ove kompozicije je u njenoj životnoj putanji, kao dokaz da je i velikan njegovog kalibra imalo vrludanja, traženja i dakako neuspjehe i da nije svaki korak bio popločan hvalospjevima i odobravanjem.

No, za velikane neuspjeh nije kraj, već odskočna daska za veliki iskorak i to je Bowie i napravio.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci