Iron Butterfly – “Scorching Beauty”

Siječanj – 1975.

Četiri godine nakon raspada druge inkarnacije, Iron Butterfly lansira album  „Scorching Beauty“.

Malo je toga ostalo na pepelu heavy senzacije, kako u izričaju, tako i u originalnim članovima. U biti, samo je bubnjar Ron Bushy bio originalni član, dok je gitarista Eric Brann došao u grupu nakon izlaska prvog albuma „Heavy“. Dakako, i Ron i Eric su bili članovi benda kad je izdan album „In-A-Gadda-Da-Vida“.

Iako se bend upirao iz sve snage proizvesti hit singl i koliko toliko slušljiv materijal na albumu, nisu uspjeli. Muzički integritet svih, starih i novih članova je bio neosporan, ali kompozicije redom nisu bile na nivou albuma iz doba slave. I ne samo to, iako uvodna “1975 Overture” nagovješćuje neki drugi pravac kojim se moglo ići, ostatak materijala pliva u klišeiziranosti i besplodnim pokušajima da se napravi smislena kompozicija.


Iron Butterfly – “Am I Down”

Album „Scorching Beauty“ se nije proslavio ni na top listama. Prisutnost je zabilježio samo na Australskoj top listi albuma i to na #97. mjesto.

Koliko je opće bio potreban ovaj album, govori isto tako i činjenica, u kompilacijama koje su izlazile nakon ovog albuma, ni jedna ne sadrži ni jednu kompoziciju s njega (ali i ni s nasljednika „Sun and Steel“), tako da ukratko, album danas boravi pod prst debelim slojem prašine, koju ni nevera ne može otpuhati.


Iron Butterfly – “Scorching Beauty” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci