Jeff Beck
1944. – 2023.

Jeff Beck Dead at 78!

OK, gledam rečenicu, pa slova koja je čine, pa onda gledam tko je donio vijest?
On line muzički magazin neprikosnovene ingerencije!

Opet čitam .. , „Jeff Beck Dead at 78“ … .
Slova ‘ko slova, poredana da čine neki smisao, ovaj put ne baš tako ugodan … .

Jeff Beck, .. ma onaj Jeff Beck, naš heroj koji ne može umrijeti, gitarista kojeg su obožavali gitaristi, superman za instrumentom od šest žica i nešto pragova?

Jeff Beck koji je stvorio „Truth“, „Blow by Blow“, …. , Jeff Beck koji je u svojim sedamdesetima napravio jedno od najmarkantnijih djela svog opusa, album „Loud Hailer“.
Ma, je l’ još uvijek isti Jeff Beck?

Onaj koji je u mladosti, u sred euforije i tarapane za vrijeme koncerta, kad bi ugledao lijepu curu u gledalištu, samo zamrznuo siluetu, prekinuo bilo kakav zvuk i zapiljio se u nju. Bezbroj prekinutih koncerata radi zemaljskog uživanja.
Je l’ to taj Jeff Beck?

S Carmine Appiceom i Tim Bogartom stvorio najmoćniji trio u povijesti muzike, ..
Je l’ to taj Jeff Beck …. ?

Koji je uletio u studio Steve Wonderu i nakon par minuta prijateljstva mu isporučio „Superstition“?
Je l’ to taj Jeff Beck ??

Svi koncerti rasprodani, užasavao se velikih prostora. Mogao je rasprodati stadione, ali nastupao je u uvijek u intimnim prostorima. Obožavao kontakt s publikom, jel’ to taj Jeff Beck?

Jedan od trojice bogova iz šezdesetih iz rudnika zvanog Yardbirds, uz Jimmy Pagea i Eric Claptona, je l’ to taj Jeff Beck?

U tih pola sata buljenja u monitor u prostu rečenicu sazdanu od nekoliko riječi i jedne brojke, prostrujao mi je cijeli život pred očima, jer Jeff Beck je bio moje upoznavanje s muzikom, moje odrastanje i moje sazrijevanje.

Bio je veliki mehaničar, gitarista, skladao je prekrasne instrumentale, imao je muda i kretao se stazama kojim nitko nije. To ga je koštalo medijske slave i milijunskih tiraža albuma, ali mu je donijelo što mu nitko nije mogao dati, božansku auru najvećeg i najsmionijeg.

I naviše svega, Jeff je bio čovjek, koji se nije sramio toga što je samo čovjek od krvi i mesa, sve do trenutka kad bi krenuo zvuk kojeg bi proizveo na svojoj gitari. E tada više nije bio, bio je netko, nešto što  lebdi nad svime, isporučivao nebesku muziku.

U biti tek je sada na pravom mjestu, tek je sada sa svojom muzikom.

Nema R.I.P., nema ni laka ti zemlja, nema ništa od toga, našim se bogovima ne odaju trivijalne počasti, njih se nosi u srcu!

Povezani članci