David Bowie – “The Last Five Years”

Siječanj – 2017.

David Bowie ne prestaje fascinirati svojim radom i životom. Tokom karijere duge skoro pola stoljeća, transformirao je sebe, ali i scenu, pa i samu muziku lansirajući likove i mijenjajući ih u ovisnosti o fazama kroz koje je prolazio.

Kako je živio tako je i umro, moglo bi se u jednoj rečenici opisati David Bowie i njegov život.

Iako je znao za rak i znao je da je neizlječiv, nije posustajao, te je posljednjih godina života proveo u manijakalnom radu i pokušaju da ostane to što jest, David Bowie.
Nema uopće dileme da li je uspio u tome.

Još od lansiranja prvog singla “Blackstar”, kad još nitko nije znao o čemu se radi, pa zatim singl “Lazarus” kad su neki počeli sumnjati da se nešto velikog valja iza horizonta, do objave novog albuma “Blackstar“.

Da budem do kraja iskren, svi smo mislili da je to to, da je cijela strka i tajnovitost bila u službi lansiranja albuma i još jedne of faza Davida Bowiea.
Život nas je gorko demantirao, a vijest o smrti ovog velikana nas je redom ostavila u šoku. Nevjerica je bila pomiješana s pitanjem koje se danima nadvijalo nas ovom viješću, da nije ovo još jedna od njegovih faza, likova, karaktera … ??

Nažalost, David Bowie je preminuo i ostavio iza sebe prazninu, moramo biti patetičan, koju nema tko popuniti.


David Bowie – “The Last Five Years” / promo

Svi njegovi suradnici i obitelj su cijelo ovo vrijeme dostojanstveno njegovali spomen na pokojnika, te nije bilo hajke i jurnjave za škudama u obliku poplave izdanja.

Umjesto toga, decentno i suzdržano, obnovljen je opus, lansirano je ono što je Bowie za života ostavio da se nakon njegove smrti publicira i to je bilo to.
U taj humani odnos spram pokojnika spada i ovaj dokumentarni film koji donosi David Bowiea i njegovo stvaralaštvo posljednjih godina života, od trenutka kad je postao svjestan svoje smrtnosti i kraja.

Film kronološki pokriva stvaranje i lansiranje dva posljednja albuma koja je Bowie napravio “The Next Day” i “Blackstar”, te mjuzikl “Lazarus”.

Film je režirao Francis Whately, a u njemu se još pojavljuju mnogobrojna imena (Tony Visconti, Ivo Van Hove, Toni Basil, Earl Slick, Gail Ann Dorsey, Gerry Leonard, Carlos Alomar, Catherine Russel, Sterling Campbell, Zachary Alford, David Torn, Enda Walsh, Donny McCaslin, Maria Schneider i Robert Fox).


David Bowie – “The Last Five Years” / promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci