Focus – “Ship of Memories”

Siječanj – 1976.

Peti album „Mother Focus“, grupe Focus je pokazao sve slabosti ove inkarnacije i do granice nevjerovanja donio činjenicu da je to ista inkarnacija koja je stvorila neke od najljepših trenutka u modernoj muzici. O prog orijentaciji da i ne govorimo.

Očito svjesni „rupe“ u koju su upali, grupa uzima predah do sljedećeg projekta. Kako bi napunila prazninu nastalu neaktivnošću grupe, diskografska kuća angažira producenta grupe Mike Vernona  da od neobjavljenih snimki nastalih od 1970. godine do 1976. godine (kad je Akkerman rekao zbogom bendu!), kompletira album.
Tako nastaje „Ship of Memories“.

Samo je naslov adekvatan sadržaju  i trenutku. Omot je katastrofalan i dan danas se nad njime nadvije pitanje „što je pjesnik htio reći?“.


Focus – “Focus V”

Sam sadržaj je isto tako diskutabilan i tijekom vremena je stvorio polarizirana stajališta po pitanju vrijednosti. U biti, sve ovisi što je tko tražio i kako je tko zamišljao da bi album trebao izgledati. Mike Vernon je očito izvukao maksimumom od grebanja po dnu kace, ali ni njegovo majstorsko umijeće nije moglo spasiti album koji je bio samo blijeda sjena nekadašnjih veličina.

S druge pak strane se javljaju glasovi o albumu kao podcijenjenom izdanju. Osobno bih se ipak priklonio onim prvima, pogotovo jer sam odrastao uz prva tri/četiri albuma grupe Focus.

„Ship of Memories“ će kupiti pasionirani ljubitelji grupe, koji će „no matter what“ posegnuti za novčanikom kako bi imali sva izdanja koja nose naziv Focus, tu i tamo će se naći još netko, koji će ga zabunom kupiti, a ostali, svatko tko je upoznat s njegovim sadržajem i poviješću grupe, radije će posegnuti za ranijim izdanjima.

I pogodit će!


Focus – “Ship of Memories” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci