Creedence Clearwater Revival – “Bayou Country”

Siječanj – 1969.

Nakon (u neku ruku neočekivanog) uspjeha prvijenca, Creedence Clearwater Revival izdaje drugi studijski album „Bayou Country“.

Kako je na prethodniku John Fogerty silom prilika preuzeo kormilo benda, nije ga ispuštao iz ruku ni nakon njegovog izlaska, što je već u startu dovelo do trzavica među članovima. Prema riječima sudionika, svatko je htio pjevati, htio je da njegove pjesme budu na albumu, ,.. ukratko, bend je po ulasku u studio tonuo u anarhiju iz koje nije moglo ništa dobroga izaći.

U tom je trenutku John Fogerty i službeno preuzeo vodstvo nad bendom do te mjere da se neko vrijeme poistovjećivao s njime. Ne za ništa, jer naposljetku, njegove su kompozicije bile te koje su bend držale na top listama i prodavale albume. A oni su se prodavali u monstruoznim tiražama.


Creedence Clearwater Revival – “Proud Mary” 

Ni „Bayou Country“ nije bio izuzetak, jer ne zaboravimo, nosila ga je, danas vječna, „Proud Mary“, koju je napisao baš John Fogerty . Singlica dospijeva na sam vrh Billboarda, a ni ostatak svijeta nije ostao imun na nju. (godinu dana kasnije, Ike & Tina Turner će izdati obradu ove pjesme i njom ponovo pokucati na vrhove top lista)

Uz izlazak albuma „Bayou Country“ se veže jedna neobična činjenica, danas apsolutno nemoguća i zamisliti, a kamoli ostvariti Naime, ovo je bio prvi od tri albuma koje je Creedence Clearwater Revival izdao u istoj godini.

Creedence Clearwater Revival je u četiri godine svog postojanja izdao sedam studijskih albuma, s kojima je ušao u povijest moderne muzike. Spojivši naizgled nespojivo, roots blues, swamp/ hillbilly, blues rock,  Southern rock i country rock stvorili su svojstven izričaj koji je počivao na Fogertyjevom vokalu i „sirovoj“ produkciji.

Nasljednik „Green River“ je potvrdio status grupe i dakako donio još jedan vječni standard „Bad Moon Rising”, koji je poharao svjetske top liste.


Creedence Clearwater Revival – “Bayou Country” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci