“The Doors” – 50th Anniversary Deluxe Edition

Siječanj – 2017.

Prije točno pola stoljeća Elektra je izdala prvi album grupe The Doors.

O značenju samog albuma je izlišno govoriti, kako u sklopu opusa grupe tako i u kontekstu vremena u kojem je izašao.
Dovoljno je spomenuti da se godina izlaska, kao i cijela epoha prepoznaje po izdavanju nekolicine albuma (The Beatles -” Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, Jefferson Airplane – “Surrealistic Pillow”, Jimi Hendrix – “Are You Experienced”….) među kojima je i ovaj antologijski album.

Prema mnogim anketama prvijenac grupe se smatra ujedno i njihovim najboljim albumom. Doduše, kao i uvijek, gazimo područjem gdje ukusi caruju, te stoga ne bih sa svoje strane bio toliko radikalan. Pogotovo kad se zna da je izričaj grupe evoluirao tokom vremena i da su posljednji albumi imali nešto drugačiju konotaciju od prvijenca. (Što ih ne čini manje vrijednima, dapače. Ali ovo je tema za neku drugu priliku.)

Vijest je da je diskografska kuća u suradnji sa preživjelim članovima odlučila proslaviti obljetnicu (čitaj, ubrati extra škude!) i izdati obljetničko izdanje prvog albuma.

Sastoji se od tri CD-a, na kojima se nalaze originalne snimke koje su našle mjesto na prvom albumu i to u mono i stereo tehnici (prva dva CD-a), te naposljetku, treći disk na kojem će biti snimka koncerta “Live At The Matrix”, snimljenog davne 1967. godine. Tu je još neizostavno originalno prvo vinilno izdanje u mono tehnici reprodukcije.

Interesantno je da su dosadašnja digitalna izdanja bila skidana s prvih analognih, dok je ovaj put “slučajno” pronađena master traka sa originalnim snimkama, te je ovo u biti prvo pravo analogno/digitalno izdanje albuma.


The Doors – still open after 50 years

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci