John Kongos – “Tokoloshe Man”

Siječanj – 1971.

John Kongos je bio jedan iz nepreglednog oceana umjetnika tog doba koji su pokušavali naći svoje mjesto pod umjetničkim suncem. Konkurencija je bila ogromna, selekcija nemilosrdna, te svaki pokušaj koji je iole bio blizu nekom prosjeku, završavao je, ako ne iz prve, onda iz druge, potonućem u anonimnost. Dakako, nije uspijevalo sve što je bilo dobro, niti propadalo sve što je bilo loše, ali to je neka druga priča van ovog konteksta.

Ono po čemu će John Kongos ostat upamćen među ljubiteljima muzike tog doba jest kvaliteta (skromnog) opusa kojeg je zasjenila pozicija singlica na top listama.
Iako je izlistan u arhivama kao „one hit wonder“ ili bolje rečeno „two hits wander“, jer je imao dva velika hita, album kojeg je izdao sadrži daleko više od pratećeg materijala hita koji je na njemu. Danas u ocjenjivanju sadržaja albuma ne rijetko se nalaze izjave da je hit „Tokoloshe Man“, koji je trebao nositi album, čak inferioran ostatku albuma, a pogotovo kompoziciji „Come On Down Jesus“.

„Tokoloshe Man“ je po samom izlasku porobio top liste, popevši se do #4. mjesta UK top liste singlica i tu je sjedio sljedeća četiri tjedna, dostojno nasljedujući prethodnu hit pjesmu  “He’s Gonna Step on You Again”.

Iako su obje singlice imale veliki hitoidni potencijal, teško je s današnje perspektive donijeti neki logički zaključak zašto nisu uspjele na američkom tržištu. Jedino objašnjenje se nalazi u činjenici da je John Kongos bio „pulen“ male nezavisne izdavačke kuće Fly Records koja nije imala distributera preko Velike Bare. Zašto ga nije pronašla kad je u rukama imala sigurne adute, ostaje enigma koja se očito nikada neće otkriti …


John Kongos – “Tokoloshe Man”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci