The Guess Who – “American Woman”

Siječanj – 1970.

Kanadski bend Guess Who izdaje šesti album „American Woman“.

Bio je to posljednji album na kojem je sudjelovao jedan od osnivača grupe  Randy Bachman, koji je nezadovoljan pravcem u kojem se razvijao izričaj, napustio i osnovao Bachman–Turner Overdrive.

Nakon pet izdanih albuma grupa je napokon s ovim šestim doživjela tu privilegiju da vidi svoju pjesmu na najprestižnijoj top listi na svijetu, na Billboardu, i to na prvom mjestu. To je dakako značilo istu poziciju na Kanadi, a i u ostatku svijeta nije prošla puno lošije. Ukratko Guess Who su s albumom „American Woman“ sebi priskrbili ulaznice za veće dvorane. Pa i mimo toga, Bachman odlazi. Grupa se i bez njega održala na površinu, izdavši ne toliko, ali ipak uspješan album „Share the Land“, s kojim je prošetala top listama diljem svijeta. Pa i s nasljednicima grupa je održavala stečeni status, te je sišla sa scene kao jedna od najznačajnijih svog doba i pored činjenice da je nakon šestog albuma napustio jedan od osnivača i kompozitora.


The Guess Who – „No Time”

Pored priče o nastanku naslovne pjesme, interesantna činjenica je vezana za nju. Naime, kao prethodnica albumu nije izdana, kao što se moglo nekako logički očekivati, već pjesma „No Time”. Pomalo riskantan potez koji se ipak isplatio, jer „No Time“ zauzima pristojna mjesta na top listama, uključujući i Billboard (#5. mjesto),  time omogućivši solidnu startnu poziciju albuma i što je najvažnije, opciju čuvanja „asa u rukavu“ u obliku naslovne kompozicije. A nju su izdali u ožujku, te time cementirali status albuma koji je već dva mjeseca bio vani. Riskantno, ali pametan potez.

Guess Who je po odlasku Randy Bachmana „krenuo“ s personalnim promjenama, i do današnjih dana djeluje u jednoj od inkarnacija. I da stvar bude vrijedna bilježenja, sve personalne promjene su samo pridonijele da albumi koje su izdavali budu za nijansu/ili bitno drugačiji, ali ne i lošiji i time priskrbe grupi dug život i boravak na sceni i top listama.

Ukratko, jedna od lijepih rock’n roll priča.

I za kraj, album „American Woman“ se penje na prvo mjesto nacionalne top liste u Kanadi, a u Americi zauzima #9. mjesto na Billboardu.


 The Guess Who – “American Woman” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately

Povezani članci