Spirit – “The Family That Plays Together”

Prosinac – 1968.

Nakon prvog albuma nazvanim po grupi, Spirit kreče u avanturu koja je iz današnje perspektive pomalo bizarna. Naime, kako su s prvijencem stekli ugled u krugovima koji su naginjali psihodeliji, prodajom i koncertima su stekli mali imetak koji su kao grupa uložili u kupovinu velike kuće „na selu“, točnije u mjestu Topanga Canyon, u blizini L.A.. Tu su se nastanili s familijama, kućnim ljubimcima, pa i rodbinom. Bila je to u biti komuna kakvih je diljem Amerike bilo na stotine, a možda i na tisuće (Allman Brothers su primijenili istu formulu, Lynyrd Skynyrd, … ). U tom opuštenom ozračju je nastao drugi album, simptomatično nazvan „The Family That Plays Together“, čiji naslov ne treba posebno objašnjavati.

Iako su se albumom primakli bluesu, pa i jazzu, još uvijek su bili duboko uronjeni u psihodeliju tog doba. Kako je sve skupa bilo u trendu, zabilježili su posjetu i Billboardu, što im je dalo dodatnu motivaciju za nastavak. Interesantno u ovom kontekstu da je nastavak, sljedeća dva albuma „Clear“ i „Twelve Dreams of Dr. Sardonicus“, koji predstavljaju vrhunac kreativnog rada ove inkarnacije.

Tijekom nastanka cijelog opusa gitarista Randy Craig Wolfe je bio istureni predstavnik grupe i dakako, počeo se profilirati kao jedan od gitarskih heroja tog doba. E da, mislim da je oportunije spomenuti njegovo umjetničko ime Randy California.

Interesantna činjenica vezana za ovo razdoblje grupe jest da je Ed Cassidy, bubnjar, perkusionista bio očuh Randyju!


Spirit – “I Got A Line On You”

Grupa Spirit je u svoje vrijeme stekla zavidnu reputaciju, stekla je ime ne samo u Americi, već i u Europi, pa i u nas u to doba, kad je poznavanje opusa grupe Spirit bilo pitanje prestiža. (vjerujem da ni ove razloge ne treba objašnjavati).

Isto tako, Randy California je postao poznati gitarista i veliko ime, ali ipak, povijest nije mazila ovu grupu. Nisu izdržali zub vremena, iako su u nekim kompozicijama, pa i albumima u cijelosti, imali sve predispozicije za to.
No, sudbina je htjela tako.

Ono po čemu je grupa Spirit danas poznata, nažalost nije njihov opus, pa ni po velikom gitaristi Randy California-i, već po sudskoj tužbi u svezi kopiranja njihove kompozicije „Taurus“ od strane Led Zeppelina i njihove kompozicije “Stairway to Heaven“.
Slučaj su na sudu izgubili, iako, nemojmo zanemariti jednu činjenicu, koja može i ne mora ukazivati na išta.

Led Zeppelin su bili predgrupa grupi Spirit, što dovoljno govori o statusu grupe Spirit u to vrijeme, ali i o još jednoj činjenici, neminovno su morali čuti izvedbu pjesme „Taurus“ koja je bila dio repertoara grupe Spirit.


Spirit – “The Family That Plays Together” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci