The Electric Flag – “An American Music Band”

Prosinac – 1968.

The Electric Flag, soul rock atrakcija koja je u Chicagu postavila temelje za razvoj te vrste blenda moderne muzike, izdaje drugi i posljednji album “An American Music Band”.

Sam naziv je parafraza originalnog imena benda pod kojim se oformio. Naime, napuštajući Butterfield Blues Band, Mike Bloomfield osniva grupu koja je oslonac našla u muzici diskografske kuće Stax, ii bolje rečeno u soulu. No, bilo je tu i bluesa i jazza, ali osovina je bila soul–rock. Bend je nazvao “An American Blues Band” i kasnije ga promjenio u The Electric Flag. Logika je očita, inkarnacija koja je snimila album na čelu s Buddy Milesom je željela time pokazati da je zvuk evoluirao i odmakao se od onog s prvog albuma.
Što i jest bio slučaj.

Nažalost, Mike Bloomfield je napustio grupu prije ulaska u studio, netom nakon završene turneje na kojoj su promovirali album prvijenac „A Long Time Comin’“, s kojim su skrenuli pažnju na sebe cijele muzičke komune tog doba.


The Electric Flag – “Goin’ Down Slow”

Odlazak Bloomfielda je bio početak dominacije Buddy Milesa u bendu (što je očito i po omotu albuma!), te je on bio taj koji je odredio novi smjer u kojem će se grupa kretati. Iako bez Bloomfielda, bend uspijeva u studiju uhvatiti atmosferu živih nastupa i novim kompozicija dati pečat po kojem se prepoznaje.

No, to je ujedno bilo sve, jer nedugo nakon izlaska albuma bend se raspada zbog permanentnih svađa među članovima (a bilo ih je dvanaest!), dakako droga je carevala, a alkohol vladao. Drugačije se nije ni moglo očekivati.

Svi su akteri ove priče nastavili svoj solo put, ritam sekcija se pridružila Al Cooperu u njegovim novom projektu „Super Session“. I Mike Bloomfield je isto bio dio tima, ali se zbog problema sa zdravljem (drogom), povukao i zamijenio ga je Steven Stills, dok je Buddy Miles osnovao svoj bend Buddy Miles Express, te se potom pridružio Jimi Hendrixu u njegovom Band of Gypses, a zatim Santani na živom albumu „Carlos Santana & Buddy Miles! Live!“. (O duhaćoj sekciji nemam informacija!)

I za kraj, top lista.
Album “An American Music Band” se penje na Billboardovu listu i to na #76. mjesto. Oko toga mjesta stoji sljedećih devet tjedana.


The Electric Flag – “An American Music Band” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci