Frijid Pink – “House of the Rising Sun”

Prosinac – 1969.

Frijid Pink izdaje svoju obradu narodne “House of the Rising Sun”.

Kao i mnogi prije njih, ovo je bilo igranje na sigurno, jer “House of the Rising Sun” je u nekoliko verzija bila stalni stanar top lista diljem svijeta.

No, u ovom slučaju se ipak radilo o nečem posebnom, bar za ljubitelje heavy zvuka šezdesetih. Naime grupa je obradila standard na način na koji do tada nitko nije i pri tom zagazila van svog razreda u kojem je tavorila kao drugoligaška senzacija.

Pri tom se mora priznati da je grupa ipak kopirala verziju grupe Animals, bar u narativnom djelu. Instrumentalni dio je monstruozan.

Nažalost, od velikog uspjeha obrade grupa je imala malo koristi. Kako je sama kompozicija postala opće dobro ili drugim riječima, svatko je mogao izvoditi/obrađivati kako je htio bez ikakve materijalne kompenzacije, nije postojala stavka autorskog rada.

I da stvar bude još gora po grupu, diskografska kuća je uz pomoć advokata prisvojila cjelokupan prihod od prodaje. Priča nažalost predobro poznata u to vrijeme.

Bilo kako bilo, povijest je ispisana.
Osobno, po mom ukusu najbolja obrada standarda poteklog s plantaža pamuka, negdje van New Orleansa.


Frijid Pink – “House of the Rising Sun”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci