Tangerine Dream – “Ricochet”

Prosinac – 1975.

Tangerine Dream izdaje sedmi i ujedno prvi „živi“ album „Ricochet“ .

Navodnici na „živi“ su sa svrhom, jer ovo nije klasičan živi album na kojem se nalaze kompozicije već izdane na studentskim izdanjima. Album je snimljen u živo s novim materjalom, za vrijeme turneje po Francuskoj i UK, a finaliziran u studijima u Londonu (uglavnom „Part I“).

Iako izdan 1975. godine, u vrijeme kad je tehnika snimanja bila u povojima i analogno carevalo, album i dan danas zvuči kao da je snimljen u modernom studiju s najmodernijom tehnologijom. Taj podatak samo upućuje na bezvremenost ovog djela.

Povijesno gledano, album predstavlja kreativni vrh ovog benda u sedamdesetima, ali i samog žanra, kojeg su de facto pokrenuli.
A to pokretanje je bilo trijumfalno, jer kad su 1974. godine izdali album „Phaedra“, malo kome je van kraut komune u Njemačkoj bilo jasno o čemu se radi.
Album „Rubycon“, izdan godinu kasnije, ih je cementirao na međunarodnoj sceni, te u biti “Ricochet“ i nije bio veliko iznenađenje, koliko je iznenadio načinom na koji je nastao.


Tangerine Dream – “Ricochet” (part I)

Album ima samo dvije kompozicije, u stvari jednu, naslovnu, podijeljenu na dva dijela, od kojih svaki zauzima svoju stranu vinila.

Iako je predstavljao kreativni vrh benda, tržište ga u to vrijeme nije vidjelo kao takvog, prodavao se daleko slabije od dvaju prethodnika. Pa i taj podatak fascinira, jer je i pored toga proveo u UK na top listi albuma puna četiri tjedna, popevši se do #40. mjesta.

Tangerine Dream nakon ovog albuma kreće na nevjerojatno putovanje i sa svojim eklektičko/elektronskim izričajem polaže temelje modernoj muzici i priprema je za proboj granica u novom stoljeću.

Ova tri momka (Peter Baumann, Chris Franke i Edgar Froese) su još sedamdesetih postali ime koje se s poštovanjem izgovara i čiji se albumu prodaju kao da se radi o pop uratku, a ne elektroničkom eksperimentu.

Popularizacija ovog benda je dijelom pridonijela i činjenica su preferirali nastupe u sakralnim prostorima, te su crkve diljem Europe bile njihova najčešća pozornica.
Dakako, govorimo o područjima sjeverno od naše granice.


Tangerine Dream – “Ricochet” (part II)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci