Leonard Cohen – “Songs of Leonard Cohen”

Prosinac – 1967.

Iako je primao pozitivne kritike za svoj spisateljsko/poetski rad, Leonard Cohen je cijelo vrijeme upirao pogled u muziku. Dotle da je čak bio gitarista u country & western bandu the Buckskin Boys.

Možda prolomni trenutak u kojem je Leonard odlučio krenuti u glazbene vode dogodio se dolaskom u Nashville, gdje se planirao okušati kao kompozitor. No, život ga nedugo nakon dolaska u Nashville nosi u New York, gdje mu se (pomalo iznenada) otvaraju vrata muzičkog businessa. Naime, u studenom 1966. godine Judy Collins snima pjesmu “Suzanne” za svoj album „In My Life“.

Našavši se pod svjetla reflektora, uskoro biva primijećen od strane producenta John Hammonda, koji mu osigurava prvi ugovor s Columbia Records.

Nažalost, iako su „kliknuli“ na prvu, Leonard i John neće uči zajedno u studio, već će Columbia kao producenta nametnuti John Simona, s kojim Leonard od prvog trenutka nije mogao naći zajednički jezik. Koliko god je John razumio mladog Leonarda, toliko ga je Simon nije i nastojao ga je svim silama privući na svoju stranu. Dakako, radilo se o aranžmanima, pa i producentskim zahvatima koji nisu bili po volji Leonardu. Pa i finalne verzije pjesama, kao i sam album, su bili za Leonarda veliko razočarenje, jer je očito u glavi imao sasvim drugu sliku kompozicija.


Leonard Cohen – “Suzanne”

Ne jednom je u javnosti izrazio svoje negodovanje s „finalnim produktom“, ali što je napravljeno, napravljeno je. Album dolazi u prodavaonice ploča i biva toplo primljen od publike. Kritika tog doba mu je davala mješovite ocjene, a možda je najsimptomatičnija ona od Rolling Stone magazina, koja navodi da su na albumu neke briljantne kompozicije, neke osrednje i naposljetku, neke koje i nisu baš dobre. Koja su bila mjerila tog kritičara, teško je spoznati, jer album je krcat briljantnim kompozicijama, od kojih su neke postale vladari top lista i manje više sve dio koncertnog repertoara ovog umjetnika.

Dakako, protokom vremena stvari sjedaju na svoje mjesto, te se album „Songs of Leonard Cohen“ smatra jednim od najvažnijih albuma ere u kojoj je nastao. Danas ga taj isti magazin smješta na # 195. mjesto svoje liste „500 najvećih albuma za sva vremena“


Leonard Cohen – “So Long, Marianne”

Boravak na top listama samo potvrđuje izneseno, jer iako uspješniji u UK nego u Americi, album s obje strane Atlantika ostavlja trag na listama. Billboard ga smješta na #83. mjesto, dok u UK dolazi do #13. mjesta i oko njega ostaje sljedećih godinu i po dana.
Impresivno za mladog pjesnika koji je netom kročio u svijet show businessa.

Album „Songs of Leonard Cohen“ postaje kamen temeljac prvog djela karijere Leonard Cohena i nositelj koncertnih standarda kojima će uljepšavati svoje koncerte sve do smrti.


Leonard Cohen – “Songs of Leonard Cohen” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci