Soft Machine – “Soft Machine”

Prosinac – 1968.

U osvit Canterbury zore The Soft Machine izdaje prvi album pod svojim imenom. Za sve ljubitelje i poznavatelje scene tog doba nema previše dileme, ali u povijesnom ozračju, pridjev „prvi“ označava u biti drugi album ove formacije, a prvi pod imenom Soft Machine. Prvi prvi album je izdan pod imenom Jet Propelled Photograph. (Naknadno je Soft Machine (1989. godine) izdao box-set s ranim snimkama i demoima embrionalne grupe Jet Propelled Photograph. Ovo sve skupa i nije toliko bitno, koliko za kronološki povijesni kontekst.)

Iako su na album sudjelovali mnogi, krediti su dani samo trojici, (Mike Ratledge, Kevin Ayers i Robert Wyatt). Od poznatijih, Daevid Allen i Andy Summers nisu ni spomenuti, te se danas postavlja pitanje, da li su uopće bili u blizini iako su neformalno bili članovi benda u trenutku nastanka/izlaska albuma. U biti radi se o klasičnom primjeru konfuzije kad su se grupe i članovi toliko miješali u skladu s trenutnim afinitetima, da je bilo trenutaka da ni sama grupa nije znala tko su joj članovi ili još bolje, sami umjetnici nisu znali kojoj grupi pripadaju. Bio je to dakako demokratski trenutak nesebičnog davanja. Uzimao nije nitko jer se i nije imalo što uzet, financijski segment skoro da i nije postojao. Soft Machine je inače za cijelog kreativnog života, a on je bio rastegnut na tri desetljeća, pa i dulje, nije bio “na ti“ s financijama.


Soft Machine – “Hope For Happiness”

Uglavnom prvi album pod imenom Soft Machine izlazi i trenutno u undergroundu postavlja temelje za scenu koja se rasla pod kapom Canterburyja. Interesantno je da je bend vodio isti manager kao i Jimi Hendrixa (Chac Chandler, koji im je bio i producent), te album nastaje u New Yorku za vrijeme sjevernoameričke turneje s Jimi Hendrixom.

Nakon snimanja bend se nakratko vraća u UK i tu im se pridružuje Andy Summers, koji s grupom nastavlja turneju. (neki izvor tvrde da je i snimanje nastavljeno u drugom djelu turneje, a neki pak izvori ne spominju nikakvo snimanje, tako da ipak će ostati nejasno, da li je Andy sudjelovao na albumu ili ne?).

Prva je faza postojanja Soft Machine obilježena utjecajem psihodelije ili još bolje rečeno, kreiran je na temeljima psihodelije koja je kasnije utjecala na mnogobrojne sastave u okruženju.

Ovo je ujedno i posljednji album grupe na kojem sudjeluje Kevin Ayers.


Soft Machine – “So Boot If At All”

Album „Soft Machine“ nije remek djelo, daleko je od tog statusa. No, album jest postavio temelje Canterbury scene i što je još važnije, katapultirao je dvije snažne autorske ličnosti, Wyatta i Ayersa, koji će solo radovima čak nadmašiti dosege grupe. (možda sam malo pretjerao, jer Soft Machine nije bio samo prva, psihodelična faza, to je bend koji je skoro svakim albumom evoluirao, većinom prema jazzu, fuziji, a kasnije prema klasici)

Imajući u vidu da je album izašao kad i prvijenac grupe Caravan i grupe Nice, (koja koceptualno i nije pripadala pokretu, ali esencjalno je bila njen važan dio!), nije teško zaključiti da se embrio budućeg pokreta od samog početka prelio preko granica Canterburyja kao zemljopisne lokacije.

Nakon ovog albuma Soft Machine će u različitim inkarnacijama izdati pregršt odličnih do briljantnih albuma i time se upisati kao perjanica pokreta, ali i muzike prošlog stoljeća.

Danas, kad na sceni egzistira inkarnacija koja s prvom postavom nema nikakvih dodirnih točaka, 2018. godine izdaje album “Hidden Details”, koji se ne srami prethodnika. Time potvrđuje davnu konstataciju, da je Soft Machine veliki bend, ma tko u njemu svirao. Koji je ujedno je i jedan od rijetkih, kojemu permanentna fluktuacija članova nije naštetila, dapače, donijela mu je nove vrijednosti, nove pravce razvoj izričaja.


Soft Machine – “Soft Machine” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci