Phonograph

Prosinac – 1877.

Jedan od rijetkih patenata kojem je u cijelosti kumovao, phonograph, je ugledao svjetlo dana. Bio je to samo jedan u nizu izuma ovog izumitelja i naviše svega, biznismena, Thomasa Edisona.

Samo predstavljanje izuma i nije baš prošlo kako je bilo zamišljeno, no, povijest se počela ispisivati velikim slovima.

Sam nastanak uređaja vuče korijene od nekoliko prethodnika različitih izumitelja, no, za razliku od njihovog, Edisonov je mogao i snimati i reproducirati. I tu je bio „breaking point“ industrije.
Dakako, prve verzije su bile sve samo ne komercijalno upotrebljive, velike, nezgrapne. Neke su dobile dobro poznat „zvučnik“ u obliku „pirje“, no, sve do dolaska vinila, phonograph je bio tek igračka za pokazivanje.

Vinil, odnosno prilagođavanje uređaja reprodukciji zapisa s vinila je pokrenulo novu revoluciju, koja je trajala sve do kraja prošlog i dakako, prelila se u svom velikom povratku na ovo stoljeće.

Teško je reći da Edison nije patentirao phonograph da ne bi bilo muzike kakvu danas poznajemo, odnosno njene reprodukcije, ali ovaj put stvarno se moraju dati zasluge ovom pronalazaču za ovaj izum.


Invention of the Phonograph

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci