“Stille Nacht, Heilige Nacht”

Prosinac – 1818.

Tokom jedne noći u prosincu 1818. u gradiću Oberndorf bei Salzburg u Austriji, mladi svećenik Joseph Mohr krenuo je dužim putem kući, što ga je odvelo na vrh brda s pogledom na mirno snijegom prekriveno selo.

Naslađujući se veličanstvenom tišinom zimske noći, Mohr je gledao u prizor poput božićnih čestitki. Zbog misli o božićnoj predstavi kojoj je upravo nazočio, prisjetio se pjesme koju je napisao prije nekoliko godina, a koja je govorila o noći kad su anđeli pastirima na padini brda najavili rođenje dugo očekivanog Mesije. Zaključio je da bi te riječi mogle biti dobra pjesma za njegovu zajednicu sljedeće večeri na njihovoj božićnoj večeri.

Već sljedeći dan crkveni orguljaš Franz Xaver Gruber smislio je melodiju koja se može pjevati uz gitaru, jer crkvene orgulje nisu radile. Na Badnjak je mala oberndorfska skupština čula kako Gruber i Mohr pjevaju svoju novu skladbu uz pratnju Gruberove gitare.


“Stille Nacht, Heilige Nacht” – Peter Alexander

Tjednima kasnije, poznati graditelj orgulja Karl Mauracher stigao je u Oberndorf popraviti orgulje u crkvi sv. Nikole. Čim je Gruber sjeo da testira instrument, njegovi su prsti počeli svirati jednostavnu melodiju koju je napisao za Mohrovu božićnu pjesmu. Duboko impresioniran, Mauracher je kopije glazbe i riječi “Stille Nacht, Heilige Nacht” vratio u svoje alpsko selo Kapfing. Tamo su to čule dvije poznate obitelji pjevača – Rainers i Strassers. Očarane pjesmom, obje su grupe stavile novu pjesmu na svoj repertoar božićnih pjesama.

Sestre Strasser širile su pjesmu po sjevernoj Europi. 1834. izvele su je za pruskog kralja Fridrika Williama IV, kojemu se toliko svidjela da je naredio svom katedralnom zboru da je pjeva svake Badnje večeri.

Danas se riječi “Silent Night” pjevaju širom svijeta na više od 300 različitih jezika, a 2011. proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom po UNESCO- u.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci